Ai luat credit în franci elvețieni? Ce urmează să se întâmple cu toți românii care s-au împrumutat la bancă!

Ai luat credit în franci elvețieni? Ce urmează să se întâmple cu toți românii care s-au împrumutat la bancă!

50.000 de romani ar putea recupera cateva milioane de euro de la banci in baza denominarii francului elvetian (CHF). Curtea Europeana de Justitie a votat hotararea de denominare a francului elvetian pe 30 aprilie, care este obligatorie si pentru Romania. In aceste conditii, cei 50.000 de romani care au luat credite in franci elvetieni au de recuperat sume fabuloase de la banci, care au calculat cursul la o valoare aproape dubla fata de cea la care s-au facut creditele.

„Cei care au credite in CHF stiu ca au incheiat contractele la 1,7-2,2 lei/CHF, iar acum au de platit dublu (3,6-4,1 lei/CHF) pentru aceeasi cantitate de moneda, plus comisioanele de schimb valutar, din leu in euro si din euro in CHF. Clauza de risc valutar este abuziva, intrucat determina un dezechilibru major in relatia dintre parti - toate consecintele negative ale variatiei cursului sunt pe capul consumatorului, ducandu-l la ruina, in timp ce banca este scutita total de aceste consecinte negative”, ne-a explicat avocatul Marius Coltuc.

Francul a ajuns de la 2 lei la aproape 4 lei

In 2006-2007, cand creditele in franci elvetieni erau la mare cautare, un franc valora 2 lei. Acum, insa, cotatia a ajuns la peste 3 lei si 7 de bani. Asta inseamna ca in acest moment ratele celor imprumutati in aceasta moneda au crescut cu peste 85% in ultimii 7 ani. Ca sa-si recupereze diferenta de bani pe care au platit-o ca urmare a cresterii cursului valutar, clientii trebuie sa actioneze in judecata bancile la care au facut imprumutul.

„Si in Romania exista multe procese pe rol in legatura cu denominarea de-a lungul contractului a monedei CHF. Ar fi destul de grav pentru banci, in defavoarea lor total”, ne-a mai spus avocatul Marius Coltuc. Autoritatile si instantele din Franta au calificat, inca din 2011, ca fiind produse financiare toxice toate creditele in franci elvetieni contractate de populatie sau de autoritatile administratiei locale, iar instantele din tari ca Ungaria, Bulgaria sau Croatia au dispus inghetarea cursului de schimb CHF si denominarea in moneda nationala a creditelor.

In cazul Romaniei, cei 50.000 de consumatori pot recupera de la banci sume care ajung la milioane de euro. Sursa: Cancan.ro

Procedura completa! Ai platit timbrul de mediu de mii de euro? Noi iti spunem cum iti poti lua banii inapoi de la stat!

Nu s-au lasat dezarmati de sistem si l-au infruntat, iar acum au castigat razboiul in instanta. In total, 92 de romani au dat in judecata ANAF pentru a-si recupera de timbrul de mediu. Dintre acestia trei au avut deja castig de cauza, astfel ca urmeaza ca in viitorul apropiat sa-si primeasca inapoi banii pe care i-au platit. „Exact asa cum s-au castigat procesele pentru taxa de poluare, asa se castiga si cele pentru timbrul de mediu. De altfel, in ianuarie 2015, Curtea Europeana de Justitie va da o hotarare privind timbrul de mediu, prin care va fi declarat ilegal”, ne-a spus avocatul Marius Coltuc.

Unul dintre cei trei romani care s-au luat in piept cu statul si au avut castig de cauza este ploiesteanul Georgel Popescu. Barbatul si-a cumparat din strainatate un Opel secon-hand, pe care ca sa-l poata inmatricula a fost nevoit sa plateasca timbrul de mediu. El a dat ANAF in judecata ca sa-si recupereze banii, iar procesul a durat noua luni. In final, Georgel Popescu a avut castig de cauza.

(P) Tricouri de barbati cu 30% reducere. Comanda acum!

„Procesul a inceput in aprilie 2013 si avem pronuntarea din ianuarie 2014. Decizia este irevocabila. Clientul meu are de recuperat 6.800 de lei”, ne-a mai declarat avocatul Marius Coltuc.

Taxa a fost instituita in 2013

Timbrul de mediu, care inlocuieste vechea taxa de poluare, se plateste incepand din 15 martie 2013, fiind reglementat de OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule. Conform prevederilor instituite la acea data, timbrul de mediu este platit o singura data, in urmatoarele situatii:

-cand un autoturism este inmatriculat pentru prima data in Romania;

-cand un autoturism este reintrodus in parcul auto national, in cazul in care la momentul scoaterii sale din parcul auto national, proprietarului i s-a restituit valoarea reziduala a timbrului;

- pentru masinile rulate pentru care nu a fost achitata nicio taxa de poluare/inmatriculare, timbrul de mediu se va plati cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate;

-pentru autoturismele rulate pentru care s-a dispus de catre instante restituirea sau inmtaricularea fara plata unei taxe de poluare/ de inmatriculare. Timbrul de mediu in aceasta situatie va fi achitat tot cu ocazia ocazia transcrierii dreptului de proprietate.

Potrivit avocat.net, unele categorii de autovehicule sunt scutite de la plata timbrului de mediu, ca de exemplu:

-autoturismele care apartin misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si membrilor acestora, precum si altor organizatii si persoane straine cu statut diplomatic, care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei; -special modificate in scopul conducerii de catre persoanele cu handicap, precum si in scopul preluarii si transportarii persoanelor cu handicap grav sau accentuat;

-cele destinate a fi utilizate de fortele armate, fortele de securitate a statului, de politie, de jandarmerie, de politia de frontiera si de pompieri;

-destinate serviciilor de ambulanta si medicina, autovehiculelor speciale echipate corespunzator pentru acordarea ajutorului de urgenta, precum si autovehiculelor speciale destinate serviciilor de descarcerare si de stingere a incendiilor;

-confiscate;

-dobandite prin mostenire etc. Sursa: Cancan.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Site-urile Temu și Shein au intrat în vizorul ANPC. Sfaturile instituției pentru consumatori

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.