Trimite stirea ta ! [email protected]

ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Programul de proiectare a expozițiilor Muzeului vieții cotidiene în comunism din Botoșani

Programul de proiectare a expozițiilor Muzeului vieții cotidiene în comunism din Botoșani

La Decanatul Facultății de design interior, de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, a fost lansat vineri, 16 octombrie 2015, programul de proiectare a primelor expoziții permanente, care vor fi construite la sediul Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) din Botoșani.

Programul, coordonat de Asociația CulturEst, face parte dintr-un proiect cofinanțat de Consiliul județean Botoșani, în anul 2015.

Temele acestor expoziții, alese astfel încât să configureze viziunea muzeală a MuViCC, sunt: amenajarea unui apartament cu două camere, specific anilor ʼ80, controlul populației de către Securitate, manifestațiile publice (miting, sărbători oficiale specifice), secvențe din copilăria părinților noștri și anii de tinerețe și maturitatea ai unui fruntaș în munca socialistă.

Pentru realizarea acestui proiect, Asociația CulturEst, împreună Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, au propus următorul colectiv de arhitecți scenografi: lect.dr arh. Cristina Șerban, asist. dr. Răzvan Lăcraru, asist.dr.arh. Mihaela Lăcraru, asis.drd.arh. Raluca Nedelcu, arh. Artur O`Neill (Irlanda), arh. Krisztina Bokos (de la Unverisitatea de Arhitectură din Copenhaga), arh. Oana Manolache, arh.Veronica Sava și arh.Mihnea Mihăilescu (coordonator colectiv).

Profesorul Agostino Bossi, de la Universitatea de Arhitectură din Napole (Italia), unul din cei mai cunoscuți specialiști în amenajări de muzee, pe plan internațional, va proiecta o expoziție-eseu cu un singur obiect, obiect-artefact, iconic și simbolic, al perioadei comuniste.

Cu aceste lucrări, care vor fi predate până la începutul lunii decembrie 2015, va fi realizat un film 3D, prin care va putea fi vizualizat interiorul MuViCC.

Filmul va face parte din campania de promovare la nivel național a MuViCC de la Botoșani, ca primul muzeu al comunismului din Romania.

Proiectele vor fi validate de un juriu format din: prof.dr.arh Marius Marcu-Lapadat (președinte), prof.dr.arh Andreea Hasnas, prof .dr. arh. Ioan Augus!tin, dr.Virgil Nițulescu (director al Muzeului Țăranului Român) și Constantin Iftime.

ZiareBotosani.ro

Cultura: Alte articole din Botosani