Trimite stirea ta ! [email protected]
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Expoziții în viziunea MuViCC în liceele din Botoșani

Expoziții în viziunea MuViCC în liceele din Botoșani

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Cultura

Asociația CulturEst, în baza parteneriatuli agreat de IJS Botoșani, propune liceelor din Botoșani desfășurarea, într-o primă fază, a unei campanii de colectare de obiecte muzeale, obiecte din viața cotodiană în comunism,în perioada 1 octombrie a.c.

Asociația CulturEst pune la dispoziție afișe și fluturași pentru informare, apoi elevii implicați vor putea audia cursuri de indroducere în muzeografie, susținute de muzeografi calificați, și vor putea fi introduși în arta dialogului de tip jurnalistic, oferindu-le posibilitatea de-a fi instruiți de jurnaliști, folosind tehnică modernă.

În perioada 23-24 octobrie a.c., profesorii și elevii vor fi invitați să participe la doua simpozioane științifice, organizate la Botoșani, destinate cunoașterii comunismului prin viziunea MuViCC.
În ziua de 23 oct. a.c., studenți și doctoranzi, grup afla sub coordonarea câtorva profesori de la Facultatea de Istorie din București, vor susține scurte prelegiri, însoțite de proiecții de imagini și fragmnete de filme documentare, pe temele următoare:

1.Viața oamnilor la bloc în anii '80;
2. Controlul populației de către Securitate, în spațiul public sau în locuințe ;
3.Participarea oamenilor la manifestațiile publice și de propagandă ;
4.Secvențe din copilăria păriților noștri ;
5.Momente importante din viața unui om în anii de tinerețe și de maturitate a unui om în comunism:

În ziua de 24 octombrie a.c., elevii și profesorii pot participa la o ședința de creație de expoziții specifice MuViCC, alături de arhitecți scenografi, profesori la UAUIM din București, istorici de la Facultatea de Istorie a Universitatii București.

La sfârșitul lunii noiembrie a.c.,cu obiectele colectate, fiecare liceu va putea să-și proiecteze propria expoziție, iar expozițiile vor fi găduite de Muzeul de Istorie din Botoșani.
Elevii care vor participa vor primi diplome de participare, iar pentru cei care se vor evdenția în acest program vor fi premii în bani.

Obiecte muzeale pentru MuViCC:
Obiecte industriale: „Dacia 100”, „Lăstun”, motoreta „Mobra”, bicicleta „Tohan”, aparat de radio „Delta”, aparat TV anii 1960 ș.a.

Obiecte de propagandă: steaguri, stegulețe, afișe, bannere cu lozinci, literatură de propagandă (congrese, alegeri etc.), ilustrații foto sau pictate, sculpturi, haine de paradă ș.a.

Uniforme și haine specifice: haine de miner, turnător, forjor, furnalist, halate de fabrică, salopete, uniforme de șoim, pionier, pregătire militară, ilustrații foto sau pictate, șepci, cravate ș.a.

Obiecte de apartament: mobilier românesc simplu, instalații de încălzit apa, de făcut cafea, de iluminat, obiecte de artă făcute în fabrici (bibelouri, țesături cu desene specifice), de artizanat (pânză, lemn, metale), sticluțe de parfum, ambalaje săpun, tablouri simple de epocă ș.a.

Obiecte din domeniul alimentar: obiecte artizanale de făcut conserve (legume, carne, sucuri, țuică),  etichete specifice (pe borcane, pe cutii de conserve, pe sticle de suc), cutii de chibrituri ș.a.

Obiecte ale sistemului de opresiune: uniforme de milițieni, bastoane, echipament de pregătire militară, legitimații, rapoarte de partid, miliție, securitate, ilustrații ș.a.

Obiecte ce au aparținut unor personalități: agende de lucru, jurnale, scrisori, busturi, fotografii, acte oficiale ș.a.

Obiecte ce au aparținut fruntașilor (fruntaș în muncă, învățătură): diplome, medalii, scrisori de felicitare ș.a.

Filme documentare de epocă, ziare și reviste cu manifestări oficiale, cu evenimente speciale, scrisori cenzurate, de la securitate ilustrații, foto de epocă, picturi propagandistice, sculpturi, operă de artă ale unor artiști cunoscuți propagandiști ș.a.

ZiareBotosani.ro

Cultura: Alte articole din Botosani