Cum se face corect spovedania în Postul Mare. Greșeala pe care credincioșii nu trebuie să o facă

Cum se face corect spovedania în Postul Mare. Greșeala pe care credincioșii nu trebuie să o facă

Credincioșii ortodocși intră în perioada celui mai lung și mai aspru post. Biserica Ortodoxă Română are o serie de recomandări pentru cei care doresc să țină corect acest post.

Cum se face corect spovedania în Postul Mare. Postul Mare sau Postul Paştilor începe luni, pe 27 februarie, și se termină pe 15 aprilie. Este cel mai aspru şi mai lung post din calendarul ortodox. După cele șase săptămâni de rugăciune, post şi fapte bune, este întâmpinată marea sărbătoare a Învierii Domnului, a biruinţei vieţii asupra morţii.

Sfinţii Părinţi au o serie de recomandări în ceea ce priveşte pregătirea credincioşilor pentru perioada Postului Mare.

„Voind să posteşti, să nu ai chipul trist, precum iudeii, ci la arătare să fii vesel aşa cum spune Evanghelia: Când Postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii, că ei îşi smolesc feţele ca să arate oamenilor că postesc. Tu însă, când posteşti, unge capul tău şu faţa ta o spală, ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti”, scrie Sfântul Vasile cel Mare.

Cum se face corect spovedania în Postul Mare. În acest post nu se mănâncă: lapte, brânză, carne, ci numai legume fierte (fără grăsimi) şi fructe. În zilele de dezlegare este permis untdelemnul şi vinul, adică: sâmbăta, duminica, la 9 martie (Sfinții 40 de Mucenici), la 25 martie (Buna Vestire), când este şi dezlegare la peşte, ca şi în Duminica Floriilor, potrivit Adevărul.

De asemenea, părinţii Bisericii le recomandă credincioşilor ca înainte de a posti să-şi cureţe sufletul de orice sentiment de ură şi minciună.

„Cel care în inima sa are minciună, ură şi osândire, acela să-şi curăţească mai înainte sufletul, şi atunci a păşit deja către post şi către rugăciune” (Sfântul Efrem Sirul).

Cum se face corect spovedania în Postul Mare. Profesorul Ene Branişte, în lucrarea „Liturgica Generală”, scrie că în aceste 40 de zile, tradiţia spunea să se postească astfel: „în primele două zile se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet sau ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă; la fel în primele trei zile şi ultimele două zile (vineri şi sâmbătă) din Săptămâna Patimilor. În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână se mănâncă uscat o singura data pe zi (seara), iar sâmbăta şi duminica de doua ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin. La praznicul Buneivestiri (25 martie) şi în Duminica Floriilor se dezleagă şi la peşte".

Cum se face corect spovedania în Postul Mare. Rânduielile bisericeşti sunt foarte stricte când vine vorba de comportamentul credincioşilor în perioadele de post.

„Nu se cuvine a ţine nunţi sau zile de naştere în Patruzecime.”
Cum se face corect Spovedania în Postul Mare. Spovedania sau mărturisirea este Taina în care Dumnezeu iartă, prin duhovnic, păcatele creştinilor care se căiesc sincer şi le mărturisesc la scaunul spovedaniei, în faţa preotului.

În tradiţia Bisericii s-a împământenit obiceiul ca un credincios să se spovedească de cel puţin patru ori pe an, în timpul celor patru posturi mai importante: Postul Paştelui, Postul Adormirii Maicii Domnului, Postul Sfinţilor Petru şi Pavel şi Postul Naşterii Domnului (Crăciunului). 

Preoții spun că spovedania se poate face oricând, nu este neapărat nevoie să aşteptăm o perioadă de post pentru a ne mărturisi păcatele.

„Să ne spovedim şi să ne cuminecăm în fiecare din cele patru posturi mari de peste an ori, dacă nu putem, cel puţin o dată pe an, în postul Sfintelor Paşti”, arată preotul profesor Nicolae Necula în volumul „Biserică şi Cult pe înţelesul tuturor”, scrie adevarul.ro.

Spovedania cel puţin o dată pe an, în Postul Paştelui, este una dintre poruncile bisericeşti.

Cum se face corect spovedania în Postul Mare. Cu toate acestea, teologul atrage atenţia asupra unei greşeli pe care o fac mulţi credincioşi în timpul Postului Mare: lasă spovedania pentru ultima săptămână din post – Săptămâna Patimilor – când preoţii au un program liturgic încărcat.

„Se ştie că ultima săptămână, a Patimilor, este plină de slujbe bisericeşti foarte importante, cum sunt spre exemplu Deniile. În această săptămână preotul nu mai găseşte timp şi pentru spovedit. Dacă noi îl aglomerăm sau îl asaltăm cu spovedania în ultimele zile, facem o mare greşeală, fiindcă, fiind nevoit să îi spovedească pe toţi, nu mai are timp să îi consulte pe fiecare în parte, şi atunci spovedania devine formalistă şi incompletă”, atrage atenţia părintele.

Cum se face corect spovedania în Postul Mare. La spovedanie trebuie să avem grijă să fim înțeleși. Adică să nu spunem lucrurile în așa fel încât să nu le înțeleagă preotul care ascultă spovedania. În cazul când chestiunile nu sunt destul de lămurite, preotul poate să întrebe și de amănunte, de exemplu, despre frecvența păcatului respectiv, când l-a făcut ultima dată, ce consecințe are pentru cel care se spovedește faptul de a fi făcut cutare sau cutare păcat, notează basilica.ro.

Credincioșii care se spovedesc des, însă, și care duc o viață îngrijită, în general nu prea au ce spune la spovedanie. Eu mă bucur totdeauna când n-au oamenii de spus la spovedanie și nu scormonesc în gândurile lor, în simțirile lor doar așa ca să aibă omul ceva de spus. Și îmi dau seama că unii dintre cei care se spovedesc caută ceva de spus, dar nu au realmente ceva de spus. Vin totuși ca să primească iertarea păcatelor și eventual ca să primească îndrumare. Mai vin unii așa, și din dorința de a vorbi cu duhovnicul. Chiar mie mi s-a întâmplat de foarte multe ori, că au venit oameni care s-au spovedit de curând în altă parte și au ajuns și la mine. Și când i-am întrebat de ce au venit la mine la spovedit, au spus că „am vrut părinte să fiu mai aproape de dvs., să-mi spuneți și dvs. un cuvânt de învățătură, am venit, e adevărat că n-am ceva de spus, dar am ținut să mă spovedesc și la dvs”, (Părintele Teofil Părăian, Întâmpinări, Editura Sophia, București, 2000, p. 68-69)

Stirea anterioara

Șofer român de TIR, salvat în ultimul moment din camionul care a explodat pe autostradă, în Ungaria

Stirea Urmatoare

Cod galben și risc de inundații pe râurile Jijia, Prut și afluenții acestora

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.