A fost acordat Premiul Național pentru Traducerea și Promovarea Operei Eminesciene, ediția 2023

A fost acordat Premiul Național pentru Traducerea și Promovarea Operei Eminesciene, ediția 2023

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, având printre obiectivele sale promovarea operei eminesciene, a acordat, începând cu anul 2006, Premiul Național „Petru Creția”, continuând, din anul 2011, cu Premiul Național pentru Traducerea și Promovarea Operei Eminesciene. 

Pe 15 ianuarie, la Memorialul Ipotești a fost desemnat – prin decizia juriului național, format din Andrei Terian (președinte), Iulian Costache și Mircea A. Diaconu – Laureatul Ediției 2023 a Premiului Național pentru Traducerea și Promovarea Operei Eminesciene – Doamna Ilina Gregori.

Juriul a avut drept argument că, prin activitatea sa exegetică, constantă, pasionantă și inovatoare, a contribuit decisiv la cunoașterea operei eminesciene și a literaturii române în spațiul vestic, cu prioritate, în cel german și în cel românesc.

Doamna Ilina Gregori – menționează membrii juriului – „a promovat opera eminesciană și cultura română: 
- prin contribuția constantă la perpetuarea preocupării în medii științifice din Germania pentru literatura română din secolele al XIX-lea și al XX-lea și pentru Eminescu, în mod special;
- prin crearea de punți de legătură și conexiuni între spațiul cultural românesc și cel german;
- prin susținerea de cursuri, prelegeri și conferințe, din 1976 până în 2005, ca lector la Institutul de Filologie Romanică al Universității Libere din Berlinul Occidental; 
- prin participarea la conferințe, congrese, simpozioane internaționale desfășurate în Germania, Olanda și Franța, cu comunicări științifice despre Eminescu și, în general, despre cultura și literatura română;
- prin publicarea în reviste de specialitate din Germania, Olanda și Franța și în volume de autor sau colective, la edituri din Germania, a unor studii despre Eminescu, I.L. Caragiale, Mateiu Caragiale;
- prin colaborarea cu articole despre literatura română la Enciclopedia Brockhaus și Lexiconul Kindlers;
- prin contribuțiile decisive în planul exegezei eminesciene și în remodelarea ei prin studii inovatoare metodologic și analitic;
- prin căldura cu care a acceptat să facă parte din Consiliul Onorific al revistei „Glosse”. Revistă de Studii Românești, editată de Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”;
- prin mesajul profund uman și generos pe care scrisul și existența Domniei Sale îl transmite”.

Juriul s-a declarat onorat să acorde Premiului Național pentru Traducerea și Promovarea Operei Eminesciene (ediția 2023) doamnei Ilina Gregori, „ambasador al culturii române și al Memorialului Ipotești – Centrul de Studii „Mihai Eminescu” în Germania”.

Laudatio pentru laureat a fost ținut  de prof. Mircea A. Diaconu. Un mesaj de felicitare a avut domnul Academician Mircea Martin.

În răspunsul la Laudatio, doamna Ilina Gregori a mulțumit juriului și Memorialului Ipotești, vorbind despre premisele scrierii cunoscutei sale cărți „Știm noi oare cine a fost Eminescu?”, amintind de Berlinul secolului XIX,  Berlinul secolului XXI, referindu-se la actualitatea operei eminesciene. 

Doamna Ilina Gregori a dorit să doneze suma de bani aferentă premiului Memorialului Ipotești.

Stirea anterioara

Vechimea la pensie nu va mai putea fi cumpărată. Se modifică legea pentru români

Stirea Urmatoare

VREI SĂ URMEZI O CARIERĂ DE OFIȚER ÎN JANDARMERIA ROMÂNĂ?

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.