Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
9 SEPTEMBRIE. Încă o sărbătoare pentru creștinii ortodocși. Cui trebuie să spui astăzi „La mulți ani”?

9 SEPTEMBRIE. Încă o sărbătoare pentru creștinii ortodocși. Cui trebuie să spui astăzi „La mulți ani”?

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Cultura

Calendarul ortodox prăznuiește pe 9 septembrie pe sfinţii Ioachim şi Ana. Noi toţi am aflat Mântuirea, pentru naşterea Preasfintei Stăpânei Doamnei noastre de Dumnezeu Născătoarea. Ioachim şi Ana sunt părinții Sfintei Fecioare Maria, așadarbunicii lui Iisus Hristos.

Sfântul Ioachim, fiul lui Barpatir, provenea din neamul regelui David, căruia Dumnezeu i-a rânduit ca Mântuitorul să se nască din urmaşii lui. Sfânta Ana era fiica lui Matan. Din partea tatălui ei, era din tribul lui Levi, iar dinspre mama sa, era din tribul lui Iuda.

Prin post şi rugăciune, dar mai ales prin rânduiala lui Dumnezeu, ei au avut un copil la bătrâneţe, pe Fecioara Maria, Prea Sfânta Născătoarea de Dumnezeu. Sfântul Ioachim a murit la ani după ce au avut copila, în vârsta de 80 de ani, după aducerea şi intrarea fiicei lui în Templul de la Ierusalim. Sfânta Ana a murit în vârstă de 70 de ani, la doi ani după sfântul Ioachim, ani pe care i-a petrecut în Templu cu fiica ei.

Ioachim şi Ana sunt pomeniți pentru totdeauna în slujbele noastre
Sfintii Parinti Ioachim si Ana sunt praznuiti in calendarul nostru cu o zi speciala, 9 septembrie, dar ei sunt pomeniti pururi in slujbele noastre pentru ca apolisul sau otpustul fiecarei slujbe se termina cu aceasta invocare „Pentru rugaciunile sfintilor dreptilor parintilor Ioachim si Ana, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru miluieste-ne pe noi”.

Această zi este legată și de o serie de tradiții și obiceiuri din popor. Astăzi nu este bine să faci treburi prin gospodărie, să speli sau să coși. Se spune că femeile care ignoră aceste interdicții vor sărăci.

Tot astazi, facem pomenirea:
– Sfantului Onufrie de la Manastirea Sihastria Voronei;
– Sfantului Cuvios Chiriac de la Tazlau;
– Sfantului Mucenic Severian;
– Sfantului Cuvios Teofan Marturisitorul;
– Sfantului Hariton;
– Sfintilor Parinti care au participat in Efes la Sinodul al III-lea Ecumenic.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Cultura: Alte articole din Botosani