Primarii, obligati sa subventioneze incalzirea populatiei

Primarii, obligati sa subventioneze incalzirea populatiei

Guvernul nu va mai stabili preturi de referinta pentru incalzirea populatiei si va permite primarilor sa aprobe, conform propriei strategii, un tarif mai mic decat cel solicitat de catre furnizor, dar ii va obliga sa acopere diferenta doar de la bugetul local, sub sanctiunea sistarii altor fonduri.

Noile reguli, care vor elimina astfel subventia de la bugetul de stat pentru energia termica livrata populatiei, au fost pregatite sub forma unui proiect de ordonanta de urgenta, care va intra in vigoare in luna urmatoare publicarii in Monitorul Oficial, scrie MEDIAFAX.

Subventia pentru producerea energiei termice este acordata in prezent atat de la bugetul de stat, cat si de la bugetele locale, Guvernul acoperind de la nivel central pana la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producatorilor de energie termica. Sistemul este aplicat in baza preturilor locale de referinta.

Ordonanta de urgenta pregatita de Guvern abroga insa prevederea care stabileste ca preturile locale de referinta pentru fiecare localitate sunt fixate de autoritatile de reglementare, cu avizul ministerelor implicate, si permite in schimb primariei sa aprobe preturi locale la energia termica facturata populatiei mai mici decat pretul de producere, transport, distributie si furnizare a agentului termic livrat.

In acelasi timp insa, ordonanta impune autoritatii locale sa acopere doar din bugetul local, nu si din cel central, sumele reprezentand diferenta dintre pretul energiei livrate de catre furnizor si pretul local aferent energiei termice facturate populatiei.

"In cazul in care autoritatile executive nu cuprind in bugetul local aceste sume sau nu efectueaza plata acestor sume catre furnizorii de energie termica, la sesizarea scrisa a acestora, directiile generale ale finantelor publice dispun sistarea alimentarii cu cote defalcate din impozitul pe venit pana la efectuarea platilor", se arata in ordonanta.

Cotele defalcate din impozitul pe venit sunt una dintre principalele surse de alimentare de catre Guvern a bugetului local.

Actul normativ mai stabileste ca sumele reprezentand diferenta dintre pretul energiei livrate si cel al energiei facturate pot fi acordate in avans furnizorilor, astfel incat acestia sa isi poata constitui din timp stocuri de carbune, pacura si combustibil lichid usor pentru sezonul rece. In acest caz, banii vor fi varsati, in termen de 15 zile de la prezentarea deconturilor justificative, in conturi de tip escrow deschise la banci de catre furnizorii de energie termica.

Pierderile induse de prestarea serviciilor publice de productie, transport, distributie si furnizare a energiei termice pentru populatie in sistem centralizat, inregistrate de operatorii economici din subordinea autoritatilor locale, vor putea fi acoperite in continuare din bugetele locale.

Modificarile sunt argumentate de Guvern prin faptul ca astfel sunt create premisele ca populatia sa achite "pretul real" al serviciului de producere, distributie, transport si furnizare a energiei termice, urmand sa fie sustinute financiar doar persoanele si familiile cu venituri reduse, care au "o reala nevoie de sprijin".

"De sumele alocate de la bugetul de stat si cele locale pentru acoperirea diferentei intre pretul energiei termice livrate si pretul local de referinta beneficiaza populatia, indiferent de venitul mediu net pe membru de familie. O alta masura de sprijin pentru populatie in sezonul rece este ajutorul lunar pentru incalzirea locuintei. Aplicarea celor doua acte normative conduce, din partea statului, pentru unele categorii de persoane, la o dubla sustinere financiara pentru plata energiei termice furnizata in sistem centralizat", este justificarea Guvernului.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Exercițiu de amploare a pompierilor din Botoșani, Dorohoi și Săveni. Misiuni de salvare în cazul unor incendii

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.