Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Prefectul Dan Nechifor recomandă producătorilor afectaţi de condiţiile meteo să solicite facilităţile fiscale prevăzute de lege

Prefectul Dan Nechifor recomandă producătorilor afectaţi de condiţiile meteo să solicite facilităţile fiscale prevăzute de lege

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Administratie

Botoşănenii ale căror culturi agricole şi efective de animale au fost afectate de grindină sau inundaţii, au dreptul să solicite reducerea veniturilor impozabile. Un ordin al preşedintelui ANAF, publicat la sfârşitul lunii iunie, precizează paşii pe care trebuie să-i urmeze fermierii aflaţi în aceste situaţii, astfel încât să beneficieze de reducerea normei de venit.

Trebuie ştiut că plata reducerea impozitului se faceproporţional cu pierderea înregistrată, în cadrul anului fiscal curent, ca urmare a fenomenelor meteorologice nefavorabile, asimilate dezastrelor naturale, precum îngheţul, grindina, poleiul, ploaia abundentă, seceta şiinundaţiile, precum şi a epizootiilor. Totodată trebuie ca pierderea să afecteze peste 30% din suprafeţele destinate producţiei agricole vegetale sau din animalele deţinute.

Paşii prevăd că persoanele fizice sau asocierile trebuie să depună la primărie „Cererea pentru constatarea pagubelor şi evaluarea pierderilor produse de calamităţile naturale în cazul culturilor agricole/efectivelor de animale, în cel mai scurt timp de la data producerii acestuia. În cazul pagubelor care privesc efective de animale, păsări sau familii de albine, la cerere se anexează şi certificatul sanitar-veterinar.

Sunt necesare completarea şi înregistrarea, la organul fiscal, a formularului 221 – „Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit.

Constatarea pagubelor şi evaluarea pierderilor se fac de către o comisie numită prin ordin al prefectului. La nivelul judeţului Botoşani ordinul a fost emis pe 5 iulie, iar din comisie fac parte reprezentanţi ai primăriei, APIA, ANM, ISU şi ANAF. Un exemplar al procesului verbal întocmit de această comisie va ajunge la persoana afectată, aceasta urmând să-l depună la organul fiscal, odată cu "Cererea privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit".

„Procedura a fost publicată, ordinul prefectului a fost emis, ca atare botoşăneniiafectaţi de grindină, sau inundaţii pot solicita acordarea acestui drept. Trebuie, însă, să respecte paşiişi termenele, astfel încât să li se poată aproba cererile.”, este recomandarea prefectului Dan Nechifor.

Cei interesati pot găsi mai multe detalii accesând:

http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/171282
şi
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/OPANAF_1863_2016.pdf


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Administratie: Alte articole din Botosani