Alertă în județul Botoșani, după ce a fost depistată gripa aviară la granița cu Ucraina

Alertă în județul Botoșani, după ce a fost depistată gripa aviară la granița cu Ucraina

Prin adresa nr.970/14.01.2021 primită de la D.S.V.S.A. Botoșani ni se comunică faptul că în acest moment mai multe focare de gripă aviară înalt patogenă sunt diagnosticate în Europa inclusiv în țările vecine Ungaria si Ucraina, pentru județul Botoșani granița cu Ucraina mărind acest risc. 

Totodată  ne solicită să informăm populația despre măsurile suplimentare de biosecuritate, care trebuiesc luate la nivelul gospodariilor populației, în vederea reducerii riscului contactului între păsările domestice și sălbatice, după cum urmează:
- separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice; 
- se va evita prin toate mijloacele creșterea păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ținute obligatoriu în spații de cazare special amenajate; atunci când acest lucru nu este posibil, hranirea si adaparea pasărilor se va realiza într-o zona  acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice; 
- se interzice adăparea păsărilor cu apa din rezervoarele de apa de suprafață acesibile păsărilor sălbatice;
- se va evita intrarea mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice, mișcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploatatiei); 
- se va avea in vedere prevenirea contactului cu alte specii de manifere, inclusiv rozătoare sau alte animale de companie; 
- se vor aplica măsuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminarii unei eventuale infectii prin folosirea unei încăltăminte diferită în spațiul de exploatere a păsărilor domestice sau a unui amplasament special amenajat pentru dezinfecția incalțămintei; 
- prevenirea orcărui contact direct si indirect intre pasarile salbatice vii, in special cele de apa si pasarile domestice si alte păsări, în special rațele și gâștile. Astfel, va trebui limitat accesul tuturor păsarilor domestice si cele sălbatice captive in luciu de apa, lacuri, bălți, râuri și orce amenajare hidrologică artificială sau naturală. 
- se va acorda o atentie sporita asupra riscurilor introducerii și diseminării bolii de catre vânători, care pot transmite virusul de la sălbatic la domestic prin păsările vânate și prelucrate în exploatatiile non profesionale sau prin echipamentele (ustensilele) folosite la vânătoare, cât si in cele comerciale care nu detin măsuri stricte de biosecuritate, inclusiv exploatații de tip A.

Stirea anterioara

Se schimbă regulile pentru vânzarea sau închirierea unui imobil! Ce vor trebui să facă proprietarii

Stirea Urmatoare

Exercițiu de amploare a pompierilor din Botoșani, Dorohoi și Săveni. Misiuni de salvare în cazul unor incendii

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.