Analize de făcut la 30 de ani

Analize de făcut la 30 de ani

Cel mai bine ar fi sa faci controale medicale periodic, ca sa afli daca esti bine si sa previi bolile. Prin urmare, programeaza-te la doctor pentru urmatoarele analize de facut la 30 de ani!

Controlul tensiunii arteriale
Cel putin o data la doi ani, trebuie sa-ti monitorizezi tensiunea arteriala, daca nu te stii cu probleme. In caz contrar, un control anual este necesar dupa implinirea varstei de 30 ani, spun cei de la womenshealthmag.com.

Hipertensiunea arteriala poate declansa boli de inima, insuficienta renala sau accident vascular cerebral. Ca sa previi asemenea neplaceri, testeaza-te! Ai nevoie doar de un tensiometru de calitate si poti efectua chiar acasa operatiunea.

Analize de sange
De obicei, medicul solicita o hemoleucograma completa, VSH, care determina viteza sangelui, sideremia, care depisteaza anemiile si infectiile, si verifica si activitatea functiei renale.

Nivelul de colesterol LDL din sange
Un nivel mare de colesterol “rau” in sange sau LDL poate produce afectiuni cardiace grave. Dar cu un simplu test de sange poti identifica daca trebuie sa reduci colesterolul prin tratament sau/si regim alimentar. Daca ai colesterolul peste 130, trebuie sa-ti refaci anual analiza. Daca este mai mic decat aceasta valoare, poti repeta testul sangvin in decursul a cinci ani.

Testare tiroidiana
Activitatea tiroidei poate fi masurata prin teste de sange. Daca nu produce suficienti hormoni, tiroida poate duce la o serie de simptome neplacute, printre care si luarea in greutate. Daca este hiperactiva, te poate expune unei boli autoimune.

Ca sa nu ajungi pana in stadiul cand trebuie s-o tii sub control prin tratament toata viata, verifica sanatatea tiroidei in jurul varstei de 30 de ani, mai ales cand apar tulburari de greutate, schimbari inexplicabile de dispozitie, insomnie sau oboseala severa.

Screening pentru cancerul de piele
Melanomul si alte tipuri de cancer de piele nu sunt probleme ce ar trebui sa-i preocupe doar pe cei cu multe alunite si pielea foarte deschisa la culoare sau care apeleaza la bronzul artificial. Mai mult, daca stii ca pana la 18 ani ai experimentat arsuri solare mai importante sau ai vreo ruda apropiata care a fost diagnosticata cu cancer de piele, neaparat fa si tu screening periodic, dupa varsta de 30 de ani.

Testul Babes-Papanicolau
Inca de la inceperea vietii intime, e bine sa faci anual testul Babes-Papanicolau. Investigatia poate depista din vreme riscul de cancer de col uterin. Pe cat posibil, alege analiza in mediul lichid, pentru ca ofera o mai buna acuratete, spre deosebire de testarea pe lama.

Analize de facut la 30 de ani: ecografia mamara
In apropierea varstei de 30 de ani, medicii recomanda, pe cat posibil in fiecare an, efectuarea ecografiei mamare. Investigatia poate detecta precoce eventualele tumori. Potrivit unor statistici recente, 1 din 8 femei sufera de cancer la san la un moment dat in viata.

Testari pentru HPV si boli venerice
Sunt nenumarate metode de protectie impotriva sarcinilor nedorite sau a bolilor cu transmitere sexuala, prezervativul fiind cea mai eficienta. Cu toate acestea, in ultima vreme se inregistreaza un numar tot mai mare de cazuri de boli infectioase, iar cele mai frecvente sunt candidoza, HPV, chlamidia, condiloamele, vaginoza, tricomonaza, sifilisul, negii genitali. Testarile sunt obligatorii pentru femeile care au avut mai multi parteneri in ultima perioada. Astfel, se poate depista prezenta unor tulpini canceroase de HPV. sursa: andreearaicu.ro

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Atenție! Nova Apaserv va restricționa furnizarea apei din cauza unei avarii produse la Leorda. Vezi detalii!

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.