Trimite stirea ta ! [email protected]
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Vezi ce modificăril sunt la condiţiile de pensionare conform stagiului de cotizare realizat în grupe de muncă

Vezi ce modificăril sunt la condiţiile de pensionare conform stagiului de cotizare realizat în grupe de muncă

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Social

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 444 din 22 iunie 2015, a fost publicată Legea nr. 155/2015 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

 
- Legea intră în vigoare la trei zile de la publicare, respectiv în data de 25 iunie 2015.
 
- Prevederile Legii nr. 155/2015 se referă la reducerile vârstei standard de pensionare, respectiv se          modifică dispozitiile art. 55 alin. (1) lit. b), mai exact continutul primei coloane a Tabelului nr. 2, precum si cele ale art. 158 din Legea nr. 263/2010.
 
- Legea actionează pentru viitor, noile prevederi aplicându-se înscrierilor la pensie începând cu data intrării în vigoare a Legii nr. 155/2015, cât si în situatia transformării, începând cu această dată, a pensiilor anticipate partiale în pensii pentru limită de vârstă si a trecerilor de la pensia de invaliditate la pensia pentru limită de vârstă.
 
- Reducerea vârstei standard de pensionare se face pentru ani întregi lucrati în conditii de muncă.
 
„Elementul de noutate adus de această modificare constă în faptul că pentru persoanele care au realizat stagiu de cotizare în grupa I de muncă, reducerea vârstei standard de pensionare operează în aceleași condiții ca pentru persoanele care au desfășurat activități în condiții speciale de muncă și/sau în alte condiții de muncă prevăzute la art. 29 alin. (2) din Legea nr. 263/2010. Mai exact, dacă până în prezent, reducerea vârstei standard de pensionare în situația persoanelor care au desfăsurat activităti în grupa I de muncă opera doar pentru minim 6 ani realizați în grupa I de muncă, conform noilor reglementări reducerea vârstei standard de pensionare operează pentru minim 2 ani realizați în astfel de condiții de muncă. Un alt element de noutate introdus de Legea nr. 115/2015 este cel prevăzut la art. 158 din Legea nr. 263/2010 si constă în posibilitatea cumulării stagiilor de cotizare mai mici de 6 ani realizate în condițiile grupei a II a, respectiv în condiții deosebite, cu stagiile de cotizare realizate în grupa I de muncă/condiții speciale/alte condiții de muncă prevăzute la art. 29 mai mici de 2 ani. În această din urmă situatie reducerea vârstei standard de pensionare se efectuează conform Tabelului nr. 1 de la art. 55 din Legea nr. 263/2010,” declara directorul executiv al CJP Botosani, Marius Constantin Budai.
ZiareBotosani.ro

Social: Alte articole din Botosani