Stop incendiilor de vegetaţie uscată!!!

Stop incendiilor de vegetaţie uscată!!!

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, prin inspectorii Inspecţiei Judeţene de Prevenire, desfăşoară o acţiune de conştientizare a populaţiei cu privire la consecinţele nerespectării măsurilor de prevenire a incendiilor pe timpul campaniei de recoltare a cerealelor.

Activitatea a fost determinată de datele statistice care arată că în ultimii ani, pe timpul campaniei de recoltare a cerealelor păioase, se înregistrează un număr mare de incendii ca urmare a nerespectării regulilor p.s.i. de către personalul care participă la astfel de activităţi.

Scopul campaniei este de preîntâmpinare, reducere sau eliminare a riscurilor de producere a situaţiilor de urgenţă şi a consecinţelor acestora, protecţia populaţiei, mediului, bunurilor şi valorilor.

Acţiunea a început cu instruirea cetăţenilor care vor participa la activitatea de recoltare a cerealelor pentru a cunoaşte pericolele, precum şi regulile de prevenire şi stingere a incendiilor. Până în prezent au fost instruiţi localnicii din Româneşti, Santa Mare, Ştefăneşti, Vlădeni, Avrămeni şi Corlăteni. Întrucât, pe timpul acţiunii au constatat şi abateri de la legislaţia în vigoare, inspectorii de prevenire au aplicat 10 sancţiuni contravenţionale, dintre care o amendă de 500 lei pentru nerespectarea măsurilor psi la exploatarea instalaţiilor electrice ale unui atelier de reparaţii a utilajelor agricole.

Pentru prevenirea incendiilor pe timpul recoltări cerealelor este necesar a se lua următoarele măsuri:

·    Izolarea lanurilor prin fâşii arate sau discuite cu lăţimea de peste 20 m spre drumuri şi păduri sau de 50 m spre căile ferate adiacente.

·    Strângerea paielor rezultate în urma recoltării şi ararea imediată a miriştii; lucrările se vor efectua cu utilaje verificate tehnic din punct de vedere al dispozitivelor parascântei.

·    Marcarea cu indicatoare de securitate, privind interdicţia fumatului şi a utilizării focului deschis, a suprafeţelor de teren pe care se află cereale păioase, mirişti şi vegetaţie uscată.

·    Parcelarea suprafeţelor mari de teren cultivate cu păioase, prin fâşii longitudinale şi transversale. Direcţia de recoltare a combinelor va fi inversă direcţiei vântului dominant.

·    Interzicerea fumatului şi a focului deschis în lanuri, pe mirişti, pe combine, utilaje şi autovehicule de transport, la mai puţin de 100 m de punctele de recoltare şi depozitare a produselor agricole combustibile - în perioada de recoltare a cerealelor.

·    Alimentarea cu carburanţi se va face în punctele special amenajate, fiind interzise transportul şi transvazarea lichidelor combustibile în vase deschise sau confecţionate din material plastic şi alimentarea în lan sau la distanţe mai mici de 100 m faţă de acestea, a autovehiculelor, maşinilor şi utilajelor agricole.

·    Remedierea unor defecţiuni apărute la maşinile şi utilajele agricole se va face la o distanţă de cel puţin 100 m faţă de lanurile nerecoltate, mirişti sau vegetaţie uscată.

·    La punctele de recoltare se vor asigura tractoare cu plug sau disc, cisterne cu apă, precum şi platforme mobile dotate cu furci, cazmale, coase, găleţi, stingătoare, butoaie cu apă.

·    Toate maşinile şi utilajele agricole, precum şi cele care au acces în zonele cu vegetaţie uscată sau deşeuri combustibile, vor fi dotate cu stingătoare, bidoane cu apă, lăzi cu nisip şi mături cu coada de minim 2 m .

·    În zonele de depozitare a deşeurilor combustibile din localităţi (gropi de gunoi) se va asigura, prin componenta preventivă a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă din localităţi, supravegherea acestora, astfel încât acestea să nu fie incendiate intenţionat sau din neglijenţă.

·    Proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri le este interzis să ardă miriştile, stufărişul sau vegetaţia uscată fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a primariilor şi a serviciilor voluntare pentru situatii de urgenţă din localitatile respective.

Acolo unde se vor constata abateri de la legislaţia în vigoare vor fi aplicate amenzi constravenţionale între 500 şi 5.000 lei.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Șoferul de 28 de ani care a provocat accidentul din Botoșani a fost arestat pentru 30 de zile

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.