Restaurante din județ verificate de ITM Botoșani. Vezi ce deficiențe s-au constatat!

Restaurante din județ verificate de ITM Botoșani. Vezi ce deficiențe s-au constatat!

Campania Națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, de către angajatorii care desfășoară activități în domeniul „restaurante și alte activități de servicii de alimentație" (Cod CAEN 56) s-a desfășurat în perioada 12-15 iunie 2024.

Obiectivele acestei campanii au fost:
-Identificarea și verificarea agenților economici care activează în domeniul - „restaurante și alte activități de servicii de alimentație" (Cod CAEN 56);
-Eliminarea neconformităților constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităților și aplicarea sancțiunilor contravenționale
-Creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește - necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relațiilor de muncă.

Motivarea campaniei 
În domeniul relațiilor de muncă, domeniul de activitate mai sus mentionat este susceptibil de încălcarea reglementărilor legale, privind:
1. Angajarea personalului;
2. Transmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidență a salariaților;
3. Durata timpului de muncă muncă suplimentară;
4. Întocmirea evidenței orelor de muncă prestate de salariați;
5. Repausuri periodice (repausul săptămânal,sărbători legale);
6. Munca de noapte;
7. Stabilirea și acordarea drepturilor salariale.

De asemenea, s-a urmărit și modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, acolo unde a fost cazul.

Grupul ținta 
Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a declanșat acțiuni de control, cu caracter inopinat în domeniul: restaurante, baruri, cafenele, fast-food-uri, activități de catering- cod CAEN 56 – Restaurante și alte activități și servicii de alimentație.
                  
S-a urmărit, în principal, modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire la:
-angajarea personalului (inclusiv transmiterea contractelor individuale de muncă în REVISAL, în termenul legal); 
-respectarea prevederilor legale privind majorarea salariului, pentru salariații care, timp de 24 de luni,  începând cu data de 1 ianuarie 2022, au primit salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin Hotărâre a Guvernului;
-timpul de muncă și timpul de odihnă;
-repausuri periodice (repausul săptămânal, repausul zilnic, sărbătorile legale);
5-garantarea în plată a salariului minim brut pe țară;
6-modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, acolo unde a fost cazul.

În cadrul acestei campanii, în domeniul relațiilor de muncă, s-au efectuat 31 controale (4 desfășurate sâmbăta). S-au dispus 45 măsuri pentru remedierea neconformităților constatate, au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor privind timpul de muncă, din care 4 avertismente și 1 amendă în valoare totală de 3.000 lei.

Cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul relațiilor de muncă au fost:
-angajatorul nu ține evidența orelor de muncă prestate de către salariați, cu menționarea orei de început și de sfârșit a programului,
-angajatorul nu respectă obligația de a păstra la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă pentru salariații care prestează activitate în acel loc,
-deficiențe în completarea Registrului general de evidență a salariaților în format electronic.

Stirea anterioara

Cele mai recomandate fructe pe care sa le consumi vara

Stirea Urmatoare

12 permise reținute de polițiștii botoșăneni în ultimele 24 de ore

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.