Prevenirea excluziunii sociale a 1,9 milioane de copii vulnerabili: o prioritate absolută pentru România

Prevenirea excluziunii sociale a 1,9 milioane de copii vulnerabili: o prioritate absolută pentru România

Camera Deputaților și UNICEF România au organizat o dezbatere care a vizatPachetul Minim de Servicii, având ca scop mobilizarea principalilor decidenți în sprijinul prevenirii excluziunii sociale a 1,9 milioane de copii vulnerabili. Alături de domnul Valeriu Zgonea, Președintele Camerei Deputaților, doamna Claudia Ana Costea, Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, domnulAdrian Curaj, Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice,doamna Sandie Blanchet, Reprezentant UNICEF în România, E.S. doamna Tove Bruvik Westberg, Ambasador al Regatului Norvegiei în România și Republica Moldova,domnul Viorel Ilie, Primar Moinești, la dezbatere au luat parte reprezentanți ai Parlamentului, ministerelor de resort, autorităților centrale și locale, ONG-urilor și mass mediei.  

„Îmi doresc ca prin astfel de iniţiative, prin susținere și implicare, să le deschidem copiilor calea spre un viitor mai bun şi spre noi oportunităţi în viaţă. ”Pachetului Minim de Servicii Sociale” este un proiect care va reprezenta o șansă pentru ca sute de mii de copii vulnerabili să poată fi protejați împotriva separării de familiile lor, să poată merge la şcoalăşi să aibă acces la asistenţa medicală primară şi preventivă”, a declarat domnul Valeriu Zgonea, în numele Camerei Deputaților.

Pachetul Minim de Servicii cuprinde servicii acordate la nivelul comunității în domeniul sănătății, protecției sociale și educației. Pachetul are caracter universal, poate fi accesat de orice familie, însă vizează în mod special copiii cei mai vulnerabili și familiile acestora. Totodată, Pachetul Minim de Serviciiprevede o componentă puternică de prevenție. Concret, Pachetul Minim de Servicii presupune ca în fiecare comunitate să existe cel puțin un asistent social, un asistent medical comunitar și un consilier școlar. Împreună, aceștia vin în sprijinul copiilor vulnerabili și al familiilor acestora, determinând nevoile lor și acordându-le servicii în funcție de acestea. Acești trei profesioniști colaborează strâns în beneficiul familiilor, lucrând totodată împreună cu actorii relevanți la nivel local, precum primăria, ONG-urile și alți parteneri din comunitate.

„UNICEF România îndeamnă la crearea unui parteneriat între Parlament, Guvern, autorități centrale și locale și ONG-uri, care să vină în sprijinul extinderii, la nivel național, a Pachetului Minim de Servicii. Cu un cost anual de 30-40 euro/copil, România are posibilitatea de a îmbunătăți viața a milioane de copii într-un interval foarte scurt, demers care ar putea chiar să constituie un exemplu de bună practică pentru celelalte țări din regiune și din lume”, a declarat doamna Sandie Blanchet, Reprezentant UNICEF în România.

Pe lângă faptul că poate preveni excluziunea socială a 1,9 milioane de copii, Pachetul Minim de Servicii are și potențialul de a genera economii în sectoarele sociale. Costurile totale pentru primul an de implementare la nivel național, inclusiv investiția inițială în formare și echipamente, se ridică la doar 130 milioane de euro. Începând cu al doilea an de implementare, costurile se ridică la 123 milioane euro.

În prezent, UNICEF și autoritățile de la nivel central, județean și local din Județul Bacău testează acest Pachet Minim de Servicii, cu finanțare din partea Granturilor Norvegiene, UNICEF și a sectorului privat. Proiectul pilot este supus unei evaluări independente ale cărei rezultate sunt diseminate în rândul decidenților în vederea dezvoltării de legi, norme și standarde noi în domeniu, precum și a atragerii de fonduri naționale și europene în scopul implementării modelului la nivel național.

La eveniment au mai participat: doamna Gabriela Coman, Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, doamna Mihaela Ungureanu, Președintele Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, doamna Ana Birchall, Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaților, domnul Cezar Radu Soare, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, domnul Ciprian Necula, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, doamna Corina Pop, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Sănătății, doamna Ligia Deca, Consilier de stat la Departamentul Educație și Cercetare al Administrației Prezidențiale, domnul Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, domnul Tudorel Andrei, Președintele Institutului Național de Statistică, doamnele deputat Gabriela Podașcă, Cristina Nichita, Rovana Plumb, Răzvan Mironescu și domnii deputați Ovidiu Dumitru, Natalia Intotero și doamnele senator Mariana Câmpeanu și Mihaela Popa.

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.