Sucul de urzică detoxifiază organismul și combate anemia

Sucul de urzică detoxifiază organismul și combate anemia

Deja au început să apară în pieţe primele recolte de urzici de anul acesta. Fragedă şi verde, planta este un adevărat depozit de vitamine şi minerale care ne ajută şi ne întăreşte imunitatea corpului.

Fără doar şi poate urzica este o plantă generoasă. Creşte oriunde, poate fi culeasă din februarie până în noiembrie, e drept, folosind mănuşi, poate fi uscată şi depozitată peste iarnă în cămară sau tocată şi pusă la congelator pentru folosire proaspătă tot timpul anului.

În această perioadă, pieţele sunt pline de vănzători ambulanţi de urzici, iar cele care se vând acum sunt cele mai fragede şi mai gustoase.

Pline de vitamine

Urzicile sunt pline de vitamine printre care A, C, K, B2, dar şi minerale, fier, magneziu, calciu, siliciu şi pot fi folosite atât în scop terapeutic, cât şi la prepararea unor feluri de mâncare.

Bunicile noastre obişnuiesc să spună că urzicile schimbă sângele, iar după o iarnă în care predominante au fost mâncărurile grase, o cură de urzici urmată primăvara, dar nu numai, poate face minuni.

Infuzia de urzici poate fi preparată dintr-o lingură de frunze proaspete spălate, tocate şi amestecate cu o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de un sfert de ceas, după care se bea. Cantitatea indicată este de 2-3 căni pe zi, timp de o lună.

Sucul de urzici poate fi preparat din frunze date prin maşina de tocat şi consumate ca atare câte două linguri pe zi sau, pentru cei care nu agreează gustul, combinate cu suc de legume sau ceai de mentă. De regulă, amestecul se bea înainte de masă cam cu un sfert de oră.

Ce afecţiuni se tratează cu urzică

Sucul de urzici întăreşte imunitatea şi combate anemia, acestea fiind, de altfel, cele mai vechi şi mai cunoscute benefici ale plantei. Totodată, urzica scade glicemia fiind un antidot natural împotriva diabetului. Fitoterapeuţii recomandă consumul a două linguri pe zi de suc proaspăt de urzică, timp de trei luni.

Infuzia de urzică este indicată şi în combaterea tensiunii arteriale şi a tahicardiilor. Se recomandă o cură de o lună cu trei căni de ceai de urzică pe zi. Datorită vitaminei K, sucul de urzică, dar şi ceaiul au proprietatea de a regla ciclul menstrual şi combate sângerările gingivale şi nazale. Inflamaţiile bucale pot fi şi ele domolite cu ajutorul ceaiului de urzică cu care se poate face spălături de trei ori pe zi.

Urzica se foloseşte şi extern, ceaiul de urzică fiind indicat pentru a scăpa de mătreaţă şi a revitaliza podoaba capilară. Ceaiul se prepară dintr-o ceaşcă de urzici mărunţite, opărite timp de un sfert de oră cu un litru de apă clocotită. Se strecoară amestecul şi după ce se răceşte se clăteşte părul, după o spălare prealabilă. sursa: stiri.com.ro

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Anunțul ministrului Muncii, Raluca Turcan despre cum va arată proiectul legii salarizării și ce principii va conține

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.