Secretele neștiute ale pătrunjelului

Secretele neștiute ale pătrunjelului

O planta intens folosita in bucataria romaneasca este patrunjelul. Fie ca este adaugat in supe, ciorbe sau tocanite, patrunjelul adauga o aroma speciala felurilor de mancare in care este folosit.

Patrunjelul, cu denumirea stiintifica Petroselinum crispum, face parte din familia Umbelliferae, din care mai fac parte pastarnacul, chimenul,mararul, telina si coriandrul.

Istoria patrunjelului prezinta evolutia sa in felul urmator: englezii au preluat patrunjelul din bucataria romana care, iar ei furasera aceasta planta de la greci.

Vechii greci credeau ca Hercule folosea patrunjelul ca sursa a puterii sale si, de aceea, ei obisnuiau sa incoroneze castigatorii diverselor concursuri cu ghirlande din patrunjel, ca forma de apreciere si cinstire pentru Hercule. O alta utilizare in antichitate pentru patrunjel era hranirea cailor soldatilor, despre care se credea ca vor alerga cu mai multa viteza si vor fi biruitori.

In prezent din punct de vedere medical, patrunjelul este indicat in cazul afectiunilor plamanilor, stomacului, vezicii urinare si ficatului. Toate partile plantei sunt utilizate. Frunzele contin mai putine uleiuri decat radacina. Tot in frunze se afla o mare si importanta cantitate de vitamina A si C. Frunzele de patrunjel contin mai multa vitamina C decat o portocala. Articolul integral pe Lyla.ro.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Autorități puse în alertă după ce un copil a rămas blocat într-un apartament din Dorohoi. Pompierii au intervenit cu autoscara - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.