Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Ministerul Sănătății desființează asigurările sociale de sănătate! Plătești sau nu la sănătate, ai aceleași drepturi!

Ministerul Sănătății desființează asigurările sociale de sănătate! Plătești sau nu la sănătate, ai aceleași drepturi!

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Sanatate

Sindicaliștii din Sănătate acuză faptul că noile legi gândite de Ministerul Sănătații ascund de fapt desființarea sistemului de asigurări și îi dezavantejează pe cei care plătesc în acest moment asigurări de sănătate.

„Lansarea dezbaterilor pe tema pachetului de bază ascunde de fapt desființarea acestuia. Analizând intențiile exprimate în discursul oficial al Ministrului Sănătății constatăm că cetățenii asigurați vor avea dreptul de facto doar al un pachet minim de servicii de sănătate, asemenea cetățenilor neasigurați, denumit în mod eronat pachet de bază”, potrivit lui Viorel Rotilă, președintele Federației Solidaritea Sanitară.

Eroarea fundamentală o constituie transformarea pachetului minim în pachetul de bază, adică aducerea tuturor cetățenilor la un numitor comun, respectiv la același nivel al drepturilor la îngrijiri de sănătate, indiferent de calitatea de plătitor sau nu la fondul asigurărilor sociale de sănătate. Evident, asta echivalează de facto cu desființarea asigurărilor sociale de sănătate.

Cardul de sănătate devine inutil

Reprezentanții sindicaliștilor cred că principalii perdanți ai unui astfel de sistem vor fi angajații, care-și văd reduse drastic drepturile la îngrijiri medicale în favoarea cetățenilor neasigurați, a căror contribuție ar fi trebuit suportată de către stat.

„Remarcăm numeroase incoerențe în diferitele intenții de reformă, un exemplul elocvent constituindu-l cardul de sănătate, care devine irelevant în condițiile în care el va fi acordat doar cetățenilor „asigurați” în timp ce dreptul la serviciile medicale din pachetul de bază este universal. Altfel spus, în condițiile în care nu mai este nicio diferență între cetățenii „asigurați în sistemul asigurărilor sociale de sănătate” și cei neasigurați, cardul de sănătate acordat cetățenilor asigurați devine inutil”.

Federația „Solidaritatea Sanitară” din România se opune categoric desființării asigurărilor sociale de sănătate, respectiv a rolului acestora în funcționarea sistemului sanitar, susținând în continuarea modelul pe care l-a solicitat în cadrul revendicărilor sale. Este vorba de un model bazat pe cele trei paliere esențiale: pachetul minim, pachetul de bază și pachetele complementare de asigurări de sănătate, ce are drept corelativ următoarele forme de finanțare ale serviciilor medicale:

-Pachetul minim - finanțat de la bugetul de stat, deoarece este parte a componentei de protecție socială.

-Pachetul de bază - finanțat prin intermediul asigurărilor sociale de sănătate. Acest pachet trebuie constituit doar după extinderea sistemului asigurărilor sociale de sănătate la maxim, prin eliminarea tuturor inechităților și ilegalităților existente.

-Pachetele complementare - finanțate prin intermediul asigurărilor private de sănătate. Acestea trebuie centrate pe două principii esențiale: privilegierea formelor mutuale de asigurare și extindere deductibilităților.

Dacă Ministerul Sănătății își va menține intenția de a desființa sistemul asigurărilor sociale de sănătate, prin transformarea lui în sistem de protecție socială, ne anunțăm intenția de a demara procedurile pentru inițierea unui alt proiect de lege în domeniu, mult mai aproape de realitățile sistemului și de aspirațiile cetățenilor, chemând la acțiune în acest sens pe toți cei interesați, afirmă președintele Federației Solidaritatea Sanitară.

„Se revine la comunism”

De aceeași părere sunt și reprezentanții Asociației pentru Protecția Pacienților. „Cu această egalizare între cei care plătesc asigurări și cei care nu plătesc, se desființează practic asigurările actuale. Sperăm ca până la finalul dezbaterii să se renunțe la această variantă”, afirmă Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților din România. Sursa: evz.ro


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Sanatate: Alte articole din Botosani