Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Ce pățesc oamenii care stau pe scaun mai mult de 4 ore pe zi

Ce pățesc oamenii care stau pe scaun mai mult de 4 ore pe zi

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Sanatate

Cu cât petreci mai mult timp aşezat pe scaun, cu atât ai un risc mai mare de a te îmbolnăvi de cancer, diabet şi boli de inimă, afirmă cercetătorii de la Kansas State University, SUA, care au cercetat recent acest aspect în cadrul unui studiu realizat pe mai mult de 60.000 de persoane.

Iată câteva dintre rezultatele studiului, publicat în International Journal of Behavioural Nutrition and Physical Activity:

·    cei care stau jos mai mult de 4 ore pe zi prezintă un risc mai mare de apariţie a diabetului, cancerului şi bolilor cardiace, comparativ cu cei stau mai puţin de 4 ore.

·    la cei care stau jos timp de cel puţin 6 ore pe zi, riscul de a dezvolta diabet este considerabil crescut.

·    cei care petrec mai mult de opt ore aşezaţi pe scaun prezintă cel mai mare risc de a dezvolta boli cronice.

În general, studiul indică faptul că bărbaţii care şed pe scaun timp de peste 4 ore pe zi sunt mai predispuşi la instalarea diabetului, a cancerului, a hipertensiunii arteriale şi a bolilor de inimă, comparativ cu cei care şed mai puţin de 4 ore pe zi, iar şansele de a suferi de o boală cronică cresc proporţional cu numărul de ore petrecute şezând, independent de greutatea corporală şi de alţi factori care pot afecta sănătatea.

Cercetările au fost realizate pe 63.048 de bărbaţi de vârstă mijlocie (45-65 de ani) din Australia, dar autorii studiului afirmă că aceste corelaţii sunt valabile, cel mai probabil, şi în cazul femeilor.

Prof. Richard Rosenkranz, conducătorul studiului, a declarat că aceste descoperiri ar trebui să fie un avertisment pentru persoanele ale căror slujbe implică şederea îndelungată pe scaun, precum salariaţii care au slujbe de birou, dar şi şoferii de taxi şi de camion.

Rezultatele confirmă un studiu realizat anul trecut pe 220.000 de participanţi şi care arăta că persoanele care stau jos timp îndelungat aveau un risc mai mare de a deceda în următorii trei ani, chiar dacă, în afara orelor de muncă, erau activi fizic. Sursa: descopera.ro.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Sanatate: Alte articole din Botosani