Cât de des pot fi mâncate conservele de ton pentru a fi în siguranță

Cât de des pot fi mâncate conservele de ton pentru a fi în siguranță

Multe specii de ton - ca si alti pesti mari oceanici - contin cantitati mari de mercur, un metal extrem de toxic care poate provoca efecte grave asupra sanatatii. Acest lucru trebuie sa ne preocupe, mai ales daca hranim copiii, deoarece sistemul lor nervos, creierul, inima, rinichii si plamanii sunt susceptibili la efectele nocive ale mercurului.

De unde provine mercurul? Mercurul provine atat din surse naturale, precum vulcanii, cat si din surse artificiale precum poluarea aerului din centralele electrice si alte surse industriale care ard combustibili fosili. Odata ce intra in atmosfera, mercurul ploua pe rauri, lacuri si oceane, unde intra apoi pe reteaua alimentara.

Cat de mult mercur gasim in conservele de ton? Din fericire, parintii si copiii nu trebuie sa renunte total la ton cu totul. Toate conservele de ton alb sunt Albacore - o varietate de ton mediu ca dimensiune. Nivelurile de mercur din acest ton sunt de aproape trei ori mai mari decat in tonul mai mic. Recomandarile de mai jos se bazeaza pe ghidul Asociatiei Europene de Psihiatrie si estimarile de mercur in cele mai populare conserve:

1. Conserve cu ton alb sau albacore (0,32 parti la un milion de mercur). Copiii cu varste sub 6 ani pot manca pana la o portie de 90 g pe luna; copii intre 6-12 ani, doua portii de 135 g pe luna. Adultii, inclusiv femeile insarcinate, pot manca in siguranta acest tip de ton de pana la trei ori pe luna (femeile, portii de 180 g, barbatii - portii de 240 g).

2. Conserve ton light - alegerea cea mai sigura (0,12 parti per milion de mercur). Copiii sub 6 ani pot manca pana la trei portii de 90g pe luna. Copiii mai mari si adultii pot manca in siguranta o data pe saptamana. Atentie insa la etichetele "gourmet" sau "tonno". Sunt fabricate cu ton mai mare, de culoare galbena, si pot contine niveluri de mercur comparabile cu tonul alb din conserve.

3. Cea mai buna alternativa este somonul din conserve, care este sarac in contaminanti si bogat in acizi grasi omega-3 sanatosi pentru inima. "Cu atentie, parintii pot include in mod sigur sandvisul cu ton in pachetelul de scoala pentru copii - sigur, consum moderat", sustine Timothy Fitzgerald, cercetator la Environmental Defense Fund.

Stirea anterioara

Magazin de echipamente de schi! Vă așteptăm în orice perioadă!

Stirea Urmatoare

PSD Botoșani: „Pe 6 decembrie votează în siguranță pentru siguranța sănătății tale, a locului tău de muncă și a educației copiilor tăi”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.