Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Bolile de la bătrânețe au legătură cu greutatea la naștere

Bolile de la bătrânețe au legătură cu greutatea la naștere

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Sanatate

Oamenii de stiinta au identificat în sange markeri chimici specifici, care sunt asociati îmbatranirii. Cercetarea sugereaza ca nivelul unuia dintre cei 22 de metaboliti descoperiti ar putea indica îmbatranirea mai rapida în timpul vietii adulte, iar oamenii de stiinta cred ca va fi posibila detectarea acestui eveniment în viitor cu ajutorul unui test de sange.

„Deoarece acesti 22 de metaboliti sunt detectabili în sange, putem prezice astazi cu un nivel de acuratete foarte mare varsta unei persoane folosind doar o mostra de sange. În viitor, aceasta tehnica ar putea fi rafinata pentru a identifica persoanele care vor îmbatrani rapid în viitor", spune Ana Valdes, cercetatoare la King's College si totodata coordonatoarea acestui studiu.

„Acest metabolit unic, ce are o legatura cu varsta si bolile asociate îmbatranirii, era diferit la gemenii identici care avusesera greutati diferite la nastere. Acest lucru ne arata ca greutatea la nastere afecteaza un mecanism molecular ce altereaza acest metabolit", mai spune Valdes.

Metabolitul prezinta legaturi cu trasaturi precum functionarea plamanilor si densitatea minerala a oaselor, cat si cu greutatea la nastere, despre care se stie ca afecteaza îmbatranirea. Oamenii de stiinta afirma ca nivelul acestui metabolit ar putea fi stabilit în uter, fiind afectat de alimentatia din timpul dezvoltarii.

Studiul a fost publicat în International Journal of Epidemiology. În cadrul cercetarii au fost analizate mostre de sange donate de peste 6.000 de gemeni, acestea fiind folosite pentru a identifica cei 22 de metaboliti ce prezinta o legatura directa cu varsta cronologica.

„Oamenii de stiinta stiu de ceva timp ca greutatea unei persoane la nastere este un factor important ce afecteaza sanatatea la varsta mijlocie si la varsta a treia, iar persoanele cu o greutate redusa la nastere sunt mai predispuse la afectiuni asociate îmbatranirii", a comentat profesorul Tim Spector, seful departamentului de cercetari asupra gemenilor din cadrul King's College.

„Pana acum mecanismele moleculare care fac legatura între greutatea redusa la nastere si sanatatea la batranete erau nestiute, însa aceasta descoperire a dezvaluit una dintre caile moleculare implicate", a concluzionat cercetatorul.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Sanatate: Alte articole din Botosani