Vezi ce corecții se vor face la legea finanţării partidelor

Vezi ce corecții se vor face la legea finanţării partidelor

Cererea de reexamniare a legii finanțării partidelor trimisă de președintele Klaus Iohannis are drept scop introducerea unor corecții la proiectul legislativ nu eliminarea ei, a subliniat preşedintele comisiei de cod electoral, Mihai Voicu, relatează Mediafax.

Mai mult, Voicu a arătat că în comisie se lucrează la găsirea unor soluţii de eliminare a împrumuturilor fictive. De asemenea, s-a hotărât reducerea modalităților de cheltuieli și se lucrează la fixarea unui termen pentru restituirea împrumuturilor.

„Din punct de vedere politic, PNL consideră că cererea de reexaminare trebuie să fie admisă pentru că sunt lucruri care vin să întărească trasnsparenţa şi controlul cheltuirii banilor publici. Nu am înţeles că există puncte de vedere divergente nici de la celelalte partide parlamentare, în consecinţă va fi discutat marţea viitoare. Dacă marţea viitoare vom adopta raportul înlocuitor, putem transmite pentru dezbatetre săptămâna viitoare Senatului. Ideea cererii de reexaminare nu este în sensul eliminării, ci în sensul introducerii unor corecţii. Noi aşa înţelegem şi e bine venită această solicitare şi veţi vedea că avem soluţii de a face în aşa fel încât să eliminăm posibilitatea de a exista, pe de o parte, împrumuturi fictive, pe de altă parte, împrumuturi care să nu mai poată fi restituite. Soluţia este, în opinia mea, să fixăm un termen foarte strâns pentru restituirea împrumuturilor să precizăm în lege că, în cazul împrumuturilor, termenul de restituire nu poate fi mai mare de ... situaţie în care, dacă termenul este depăşit, împrumuturile se transformă în donaţii şi sunt calculate cu toate consecinţele legale de depăşire de praguri. De asemenea să prevedem o modalitate ca, pentru împrumuturi care depăşesc o anumită valoare, acestea să se poată face numai prin transfer bancar să se poată urmări banii că există fizic. Atunci lucrurile se rezolvă în sensul cererii de reexaminare”, a explicat Voicu.

Președintele comisiei a mai spus că, între timp, Autoritatea Electorală Permanentă a finalizat un calcul privind aceşti bani, care o să fie prezentat săptămâna viitoare, adăugând că poate să spună cu siguranţă că nu este vorba de sute de milioane.

Întrebat de câţi bani trebuie să dispună un parlamentar pentru a avea o campanie electorală de succes, Voicu a precizat: "Acea reducere de peste trei ori pe care am făcut-o, după părerea mea, duce la o sumă care este absolut suficientă. Faptul că noi am redus de trei ori suma care era prevăzută în vechea lege cred că este o reducere substanţială şi este o sumă absolut suficientă pentru o campanie electorală decentă. Vechiul plafon era mult prea mare, 60 de salarii minime este absolut suficient".

El a adăugat că au fost reduse şi modalităţile de cheltuieli pe banere, geci, pixuri. “Am redus şi modalităţile de cheltuieli, nu mai cheltui pe banere, pe geci pe pixuri, pe brichete, în consecinţă se reduce dramatic bugetul. Aceste mijloace de campanie sunt interzise. Trebuie să admitem cu toţii că toate aceste materiale de campanie; geci, pixuri brichete, reprezintă o formă de mită electorală mascată, legală. Cu mare bucurie a fost primul lucru pe care l-am eliminat din lege”, a mai spus Voicu.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Parlamentului cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea actului normativ privind finanţarea activităţii partidelor şi a campaniilor electorale, apreciind că legea trimisă pentru promulgare are probleme legate de repectarea procedurii parlamentare.

Una dintre problemele semnalate vizează introducerea principiului independenţei partidelor politice şi al candidaţilor.

De asemenea, în cererea de reexaminare se mai arată că posibilitatea legală conferită partidelor politice de a recurge la împrumuturi de la persoane fizice, inclusiv în numerar, dar şi de la persoane juridice, altele decât instituţiile de credit "poate fi o normă juridică de natură să perpetueze dependenţa mediului politic de mediul de afaceri şi poate fi de natură să eludeze plafoanele stabilite atât pentru împrumuturi, cât şi pentru donaţii (eventual, prin donaţii deghizate sub formă de împrumuturi), a căror restituire nu va fi solicitată".

În ceea ce priveşte prevederea ca subvenţiile de la bugetul de stat acordate partidelor politice să nu fie supuse executării silite prin poprire, în cererea de reexaminare transmisă de preşedinte se precizează că această normă "creează premisele încălcării principiului egalei protecţii a proprietăţii private indiferent de titular". Sursa: ziarero.antena3.ro

Stirea anterioara

Amendă dură la Pro TV, pentru Măruţă şi concurentul implicat într-o crimă de la „Românii au talent”

Stirea Urmatoare

Exercițiu de amploare a pompierilor din Botoșani, Dorohoi și Săveni. Misiuni de salvare în cazul unor incendii

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.