Minodora Cliveti: România, unul din puținele state membre considerate de CE drept exemplu de bune practici în domeniul integrării romilor

Minodora Cliveti: România, unul din puținele state membre considerate de CE drept exemplu de bune practici în domeniul integrării romilor

Europarlamentarul PSD Minodora Cliveti, raportor pe problematica integrarii romilor, raspunde acuzatiilor ministrului suedez pentru afaceri europene, Birgitta Ohlsson, care si-a declarat recent "furia" fata de Romania, care ar fi refuzat propunerea de colaborare a Suediei in domeniul mai bunei folosiri a fondurilor europene destinate integrarii romilor.

Sustinand declaratia ministrului fondurilor europene, Eugen Teodorovici, prezentata guvernului suedez la 8 aprilie anul curent, eurodeputatul adauga si urmatoarele date: la 5 aprilie 2011 Comisia Europeana a adoptat un cadru UE pentru strategiile nationale de integrare a romilor pana in 2020, invitand statele membre sa elaboreze strategii nationale de integrare a romilor sau sa le revizuiasca pe cele existente. Comisia s-a angajat sa evalueze strategiile nationale, ceea ce a si facut, elaborand la 21 mai 2012 comunicarea catre Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic si Social si Comitetul Regiunilor intitulata: "Stratagiile nationale de integrare a romilor: o prima etapa in punerea in aplicare a cadrului UE".

Din analiza acestui document rezulta ca Romania a indeplinit in proportie de 90% obiectivele strategiei in cele 4 domenii cheie: educatie, ocuparea fortei de munca, asistenta medicala si locuintele si serviciile esentiale, angajarea a peste 450 mediatori in sanatate, in vederea facilitarii dialogului dintre romi si institutiile medicale, fiind considerata un exemplu de practica pozitiva in plan european. De remarcat faptul ca Suedia, de pilda, a realizat un numar mult mai mic de obiective dintre cele mentionate ca obligatorii.

Totodata, la capitolul 2.3 privind evaluarea finantarii masurilor in care Comisia Europeana analizeaza masura in care fondurile nationale si alocarea de fonduri europene s-a realizat, Romania este mentionata printre statele care au adoptat mentionarea alocarii atat din fondurile nationale, cat si din fondurile internationale si europene.

„In aceste conditii, avand in vedere aceste aspecte tehnice concrete care vorbesc de la sine, nu pot sa imi explic declaratiile ministrului suedez decat prin prisma nevoii de a transmite mesaje electorale catre populatia Suediei in legatura cu un domeniu sensibil, cel al problematicii romilor. Aceasta a incetat sa mai fie considerata in spatiul UE drept o problema a unor state membre (mai ales a Romaniei) si a devenit una europeana si datorita dezbaterilor si rapoartelor votate de Parlamentul European, rapoarte la care am contribuit si eu. Odata stabilit acest fapt, este clar ca fiecare stat membru trebuie sa isi faca temele si sa contribuie la solutionarea problematicii romilor intr-un mod constructiv, real si cu buna credinta. Romania nu mai poate fi tap ispasitor in acest domeniu declarat de importanta europeana si de aceea acuzele la adresa felului in care administreaza problematica romilor sunt incorecte si de natura a crea tensiuni inutile in plan european, nefiind de nici un folos etniei rome sau bunei cooperari intre statele membre in acest domeniu, ceruta de Comisia Europeana”, a declarat europarlamentarul roman.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Pompierii au intervenit la stingerea a trei incendii de vegetație uscată în ultimele 24 de ore

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.