Trimite stirea ta ! [email protected]
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Dan Sova scapa de arest - senatorii l-au salvat iar

Dan Sova scapa de arest - senatorii l-au salvat iar

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Politic

Dan Sova a scapat din nou de arest dupa ce majoritatea senatorilor a votat impotriva cererii DNA, formulata in urma cu mai bine de doua luni.

Au fost 72 de voturi impotriva, 66 pentru si doua anulate, Sova ramanand astfel cu imunitatea, informeaza televiziunile de stiri.

Sova a avut o reactie scurta dupa vot, exprimandu-si dorinta ca "procurorii sa trimita dosarul in instanta, ca sa ne lamurim, sa terminam cu toate discutiile astea politicianiste".

In total au fost 167 de senatori prezenti, insa nu au votat toti. Initial s-a spus ca senatorii UDMR se vor abtine, dar jurnalistii prezenti in plen au anuntat ca mai multi reprezentanti ai maghiarilor s-au dus la vot.

Potrivit Realitatea Tv, liberalii au anuntat deja ca vor face o noua sesizare la Curtea Constitutionala.

Votul din plen vine dupa ce marti dimineata Biroul Permanent al Senatului a decis ca votul privind cererea DNA sa fie reluat, asa cum au dorit cei din PSD, spre deosebire de PNL care a vrut reinterpretarea votului din 25 martie, in conformitate cu noul regulament al Senatului.

Pe 25 martie, la votul din plenul Senatului, dintre cele 151 de voturi exprimate au existat 79 de optiuni "pentru", 67 "impotriva", iar cinci dintre voturi au fost anulate, insa s-a invocat o lipsa de majoritate asa ca rezultatul nu a fost luat in considerare.

CCR a aratat, in luna aprilie, ca hotararea initiala a Senatului de respingere a solicitarii DNA a fost neconstitutionala. Chiar daca numarul senatorilor care au votat in favoarea arestarii preventive depasea pragul cerut de Constitutie, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a decis contrariul, aplicand prevederile regulamentului Senatului, neconstitutional la acea data, modificat intre timp.

Ce acuzatii i se aduc lui Sova

Procurorii DNA cer arestarea senatorului Dan Sova, fiind acuzat de savarsirea a trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu. Procurorii spun ca, in perioada 2007-2009, Dan Sova a semnat mai multe contracte si acte aditionale incheiate intre Complexele Energetice Rovinari si Turceni, pe de o parte, si SCA "Sova si Asociatii", pe de alta parte.

Mai mult, in cursul anului 2010, din dispozitia fostului ministru Sova s-au distrus toate hardurile calculatoarelor societatii de avocati cu scopul de a compromite toate documentele si corespondenta purtata pe e-mail intre firmei de avocati si conducerile celor doua complexe energetice.

Reprezentantii DNA mai spun ca pe 20 februarie 2015 au fost depuse la dosarul cauzei 11 procese verbale, intocmite in perioada 2005-2009, ale Adunarii Generale a Asociatilor Societatii Civile de Avocati "Sova si Asociatii", nestampilate insa semnate indescifrabil de catre Dan Sova si de alte doua persoane.

Mai exact, in urma administrarii materialului probator, a rezultat ca, in perioada decembrie 2005 - ianuarie 2009, s-au adoptat aproximativ 20-30 hotarari care au avut alte puncte pe ordinea de zi decat cele consemnate in toate cele 11 procese verbale.

„Caracterul fals al celor 11 inscrisuri releva intreprinderea de actiuni de o gravitate deosebita din partea suspectului Sova Dan-Coman, activitate infractionala orientata in mod vadit in scopul obstructionarii anchetei fapt ce pericliteaza grav obiectivele de interes public ale urmaririi penale si implicit ale infaptuirii justitiei penale in general", afirma procurorii.

Potrivit DNA, "plasmuirea continuturilor celor 11 procese verbale de catre Sova constituie o activitate infractionala prin care s-a incercat inducerea si acreditarea ideii ca acesta nu s-a implicat in incheierea celor trei contracte prezentate".

ZiareBotosani.ro

Politic: Alte articole din Botosani