Trimite stirea ta ! [email protected]
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Victor Paul Dobre: „Administraţia publică, atât centrală cât şi locală, şi-a atins limitele”

Victor Paul Dobre: „Administraţia publică, atât centrală cât şi locală, şi-a atins limitele”

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : National

Preşedintele Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului din Camera Deputaţilor, liberalul Victor Paul Dobre, a declarat joi, la Râmnicu Vâlcea, că administraţia publică românească şi-a atins limitele şi se impune o reformă majoră administrativă.

„Temele dezbaterii de la Călimăneşti au fost în legătură cu pachetul de legi electorale, mai ales că ne apropiem de alegerile locale, la sfârşitul lunii martie se vor depune candidaturile, am reuşit să accelerăm ultimul pachet de lege, respectiv votul prin corespondenţă, sperăm ca până la începutul lunii noiembrie să treacă prin Senat şi Camera Deputaţilor. Vrem să revenim la formula Ministerului Administraţiei si Internelor, nu cum este acum, cu administraţia la dezvoltare regională".

„Consider că în momentul de faţă administraţia publică românească, atât centrală cât şi judeţeană şi locală, şi-a atins limitele. România are nevoie de o reformă majoră a statului, iar aceasta nu se poate face fără o reformă majoră administrativă. Aceasta urmează să cuprindă o reformă administrativ-teritorială. Viaţa ne obligă să ajungem la nivelul de regiuni. Evident că există discuţii să păstrăm judeţele, personal, cred că într-o primă etapă trebuie să ne păstrăm, cel puţin o perioadă judeţele, lucruri pe care le-au făcut şi alte ţări mult mai dezvoltate decât noi, Franţa, Spania etc", a spus Dobre, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta a criticat modul prin care PSD a ales să facă regionalizarea. „De exemplu, PSD a avut o viziune să facă regionalizarea înainte de a face regiuni, ceea ce nu este corect. Este adevărat că regionalizarea ca să o faci aşa cum trebuie trebuie să modifici Constituţia. Şi este cazul şi timpul să se aducă Constituţiei îmbunătăţirile necesare, inclusiv aceasta a regiunilor. În viziunea noastră, în primă fază este să păstrăm judeţele, iar regiunile să preia ce are Bucureştiul în exces. Aş da un singur exemplu: CNADR, iar în opinia noastră, Bucureştiul poate gestiona, în continuare, autostrăzile, iar drumurile naţionale pot merge la nivel regional. Statul nostru arată nu numai ca în anii lui Ceauşescu, ci ca în anii lui Gheorghiu Dej, aceleaşi structuri instituţionale descentralizate, aceeaşi împărţire teritorială. România este un stat european şi trebuie să se alinieze la standardele europene", a mai adăugat vicepreşedintele PNL.

Dobre a ţinut să precizeze că alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean dintre consilieri şi nu prin vot direct este un pas înainte. „Din punctul meu de vedere, este bine că preşedintele Consiliului Judeţean este ales dintre consilieri şi nu prin vot direct, pentru că este o poziţie de principiu a PNL. Nu am fost de acord niciodată cu sistemul de vot într-un singur tur. Preşedintele CJ , în formula veche, era într-o situaţie incredibilă, era şi executiv şi şeful legislativului. Din punctul meu de vedere nu era deloc corect. Discuţia de acum a fost, ori e ales în două tururi de scrutin, atunci ai legitimitate, ori este ales dintre consilieri. Este un pas înainte, să ne gândim ce ar fi fost dacă preşedinţii României ar fi fost aleşi într-un singur tur", a completat Victor Paul Dobre.

Comisia pentru Administraţie, Ordine Publică şi Siguranţa Cetăţeanului din cadrul Partidului Naţional Liberal şi-a desfăşurat joi activitatea în staţiunea vâlceană Călimăneşti - Căciulata. Sursa: agerpres.ro

ZiareBotosani.ro

National: Alte articole din Botosani