Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea! Documentul pe care trebuie să-l completeze milioane de români

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea! Documentul pe care trebuie să-l completeze milioane de români

După ce Klaus Iohannis a promulgat legea care aduce modificări schemelor de sprijin din energie, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a reamintit că persoanele care vor să beneficieze de un preț plafonat la energie trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere.

Aproximativ cinci milioane de clienţi casnici vor avea preţul final facturat plafonat de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus:

al căror consum lunar este cuprins între 0 și 100 kWh inclusiv;
care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere; prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate;
care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere; prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate;
familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere; prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate;

Aproximativ 2,8 milioane de clienţi casnici vor avea preţul final facturat plafonat de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus pentru consumul lunar cuprins între 100,01 și 255 kWh, consumul de energie electrică cuprins între 255 și 300 kWh/lună se facturează la prețul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus. În cazul în care consumul depăşeşte 300 kWh/lună, întregul consum se facturează la maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, de acest plafon beneficiind cca. 0,8 milioane de clienţi casnici.

În cazul clienţilor finali casnici, preţul final plafonat se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă, astfel:

clientul final casnic cu un singur loc de consum, beneficiază automat de preţul plafonat la care se încadrează conform consumului lunar;
clientul final casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu, poate beneficia de preţul plafonat la care se încadrează conform consumului lunar, fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii depuse la furnizorul de energie electrică, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum;
Declarația pe propria răspundere și cererea pot fi depuse și fizic și online
Având în vedere noile categorii de clienţi finali care pot beneficia de preţul plafonat, ANRE a elaborat un model de cerere şi un model de declaraţie pe proprie răspundere pentru a fi folosite în relaţia cu furnizorul de energie. Aceste documente se pot depune la furnizorii de energie atât în format fizic, cât şi în format electronic și pot fi descărcate de pe www.anre.ro.

„Nu trebuie să depună declarație sau cereri toți consumatorii de energie. Absolut toți care au singur loc de consum și un singur contract de energie vor beneficia, dacă se încadrează, de plafon. Nici în cazul celor care au mai multe locuri de consum nu e nevoie de declarație sau cerere la furnizor. Legea spune că dacă sunt mai multe locuri de consum, furnizorul aplică plafonul pentru adresa care corespunde cu domiciliul din cartea de identitate. Dacă furnizorul poate să identifice adresa de consum, automat aplică plafonul, dacă  sunt îndeplinite criteriile de limită de consum pentru adresa respectivă.

Advertisement
Dacă clientul nu e de acord cu aplicarea plafonului pentru adresa de domiciliu, abia atunci trebuie să depună declarația și să spună pentru care să se aplice plafonul. Principiul e că pentru un singur loc de consum se aplică acest plafon. Cererea poate fi depusă fizic și online. Toți furnizorii au adresa de email unde pot fi trimise cererile, unii permit și încărcarea prin diverse aplicații. Azi sau mâine vom posta pe site-ul Autorității modele de cerere și declarații pentru fiecare categorie care e nevoită să depună aceste cereri.

În cazul celor trei categorii, cei care folosesc aparate medicale, familiile cu trei sau mai mulți copii și familiile monopartentale – pentru ei nu e termen. Regula e că plafonul de 68 de bani se aplică în următoarea lună după depunerea cererii. De exemplu, dacă depun în ianuarie se aplică plafonul în februarie. E în interesul fiecăruia să depună cât mai repede. Cine nu depune, va beneficia de plafon în funcție de consumul în care se încadrează sau de cel de 1,3 lei. Foarte mulți dintre consumatori – peste 90% –  nu vor fi în situația să depună vreo cerere. Foarte mulți vor beneficia automat de plafon pentru că se încadrează în limitele de consum”, a explicat, miercuri, Zoltan Nagy, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

Stirea anterioara

Cele mai bune remedii pentru reducerea retenției de apă

Stirea Urmatoare

Percheziții sub coordonarea procurorilor Parchetului European la sediul AJOFM Botoșani

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.