Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Noile cărți de identitate vor fi cât un card bancar. Puteți opta să nu aibă cip, dar nu veți mai ieși cu ele din țară

Noile cărți de identitate vor fi cât un card bancar. Puteți opta să nu aibă cip, dar nu veți mai ieși cu ele din țară

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : National

Seful Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, comisar-sef Catalin Aurel Giulescu, a declarat, luni, la Arad, ca romanii vor putea opta intre cartile de identitate cu sau fara cip, dupa ce Uniunea Europeana va impune schimbarea formatului acestor documente si introducerea unor noi elemente de siguranta, in baza unui regulament care va aparea in luna iulie.

In luna iulie va intra in vigoare un regulament al Uniunii Europene care va impune intarirea elementelor de securitate cuprinse in documentele de identitate eliberate propriilor cetateni de catre statele membre, arata comisarul-sef Catalin Aurel Giulescu, seful Directiei de Evidenta a Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date.

„In acest sens, si la nivelul Romaniei vor fi adoptate masuri in scopul respectarii dispozitiilor acestui regulament (...) Masurile vor conduce la schimbarea formatului documentului de identitate", a declarat Giulescu, el precizand ca noile carti de identitate vor avea formatul unui card bancar.

Conform sursei citate, romanii vor putea opta intre documentele cu sau fara cip, insa este posibil sa nu mai poata circula in spatiul UE decat daca au carti de identitate cu cip.

„In Camera Deputatilor exista din anul 2017 un proiect de lege care a fost deja adoptat de Senatul Romaniei, este in dezbaterea Camerei Deputatilor, el a fost temporizat tocmai tinandu-se cont de acest proiect de regulament al Uniunii initiat de Comisia Europeana. Cu siguranta procedurile vor fi reluate dupa publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii a regulamentului. Acel proiect de lege introduce optiunea cetateanului in ceea ce priveste tipul de document pe care si-l doreste. (...) Cetateanul va avea posibilitatea sa solicite o carte de identitate cu cip sau o carte de identitate care sa nu contina acel cip. Este foarte posibil ca cetateanul sa nu poata calatori in spatiul UE cu acel document fara cip", a spus Giulescu.

El a precizat ca tarile UE vor avea la dispozitie doi ani pentru implementarea masurilor prevazute in regulamentul ce va intra in vigoare peste cateva luni, dar actualele documente de identitate vor continua sa fie valabile pana la expirarea lor.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

National: Alte articole din Botosani