Trimite stirea ta ! [email protected]
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Noi reguli în achizițiile publice. Ce reguli trebuie respectate în licitațiile de la stat

Noi reguli în achizițiile publice. Ce reguli trebuie respectate în licitațiile de la stat

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : National

De anul viitor, sistemul de achiziţii publice va deveni mai simplu. Tot din 2016 va exista o singură Autoritate competentă de supraveghere. Pachetul de noi directive ale Uniunii Europene va trebui implementat din aprilie anul viitor. Avantajul este că aceste norme dau posibilitatea autorităţilor publice să nu ia în considerare doar preţul, ci şi anumite beneficii sociale sau idei inovative incluse în oferte.

Experţii spun că simplificarea va duce la diminuarea fraudelor.

Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice şi Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice se vor uni. Împreună vor da naştere Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice. Iar aceasta va avea ca scop coordonarea şi implementarea măsurilor Strategiei naţionale din domeniu.

Misiunea sa nu va fi uşoară.
 
Noile reguli vor încuraja autorităţile publice să selecteze soluţii inovative, în locul celor mai ieftine. Totodată, participarea la licitaţii se va face mai uşor, ţinând cont că doar câştigător va fi nevoit să prezinte documentarea. Restul ofertanţilor vor avea acces la licitaţie pe baza unei declaraţii de conformitate. Noile directive adoptate anul trecut vin să asigure proceduri mai eficiente în beneficiul contribuabilului. Totodată, la fel de importantă este simplificarea regulilor. Cu cât acestea sunt mai complexe şi mai dificile, cu atât este mai uşor să găseşti căi de fraudare.

Potrivit unui studiu, în 2012, achiziţiile publice au reprezentat 20% din Produsul Intern Brut european, iar în România acest sector a reprezentat 25% din economie. Sursa: realitatea.net

ZiareBotosani.ro

National: Alte articole din Botosani