Doi bărbați au fost reținuți de polițiști după ce s-au bătut pentru o bucată de pământ
Noi prevederi stabilite de Codul Rutier: Șoferii își vor putea accesa online istoricul sancțiunilor rutiere
Noul Cod Rutier a venit cu noi reguli pe care șoferii trebuie să le respecte dacă nu vor să se trezească cu amenzi uriașe de plătit. O veste bună pentru șoferi ar fi că valoarea punctului de amendă va rămâne același ca în 2022, ceea ce înseamnă că amenzile nu vor crește în 2023.
În 2023, amenzile rămân la nivelul celor din 2022. OUG nr. 168/2022 stipulează că plafonarea în privința valorii punctului-amendă, în funcție de care se stabilesc toate amenzile rutiere va continua și în 2023. Astfel, începând din 2018, punctul de amendă a fost plafonat de Guvern prin ordonanțe succesive la valoarea de 145 de lei.
Șoferii își vor putea accesa online istoricul sancțiunilor
De asemenea, Codul Rutier prevede că în 2023 șoferii își vor putea accesa online istoricul sancțiunilor rutiere. Astfel, începând din aprilie, deținătorii de permise de conducere vor avea acces permanent la istoricul sancțiunilor rutiere. Așadar, șoferii vor putea verifica oricând online istoricul sancțiunilor rutiere pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române.
Totodată, în anumite condiții, cei interesați vor putea deveni șoferi profesioniști mai devreme. Mai exact, din februarie, Codul Rutier se va modifica, în sensul reducerii vârstei de la care cei interesați să devină șoferi profesioniști, adică de camion sau autobuz, vor putea da examenul pentru obținerea permisului de conducere.
Astfel, cei ce urmează un curs destinat obținerii unui certificat de calificare profesională inițială, vor putea obține permisul auto mai devreme.
Alte noi prevederi stabilite de Codul Rutier
Formularul de constatare amiabilă de accident necesar în cazul asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA) va putea fi completat și electronic, nu doar pe hârtie ca în prezent, potrivit unei norme oficializate în vară de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Formularul de constatare amiabilă poate fi completat acum atât pe hârtie, cât și electronic, prin intermediul unei aplicații gratuite de mobil, numită Amiabila.
Șoferii pot fi acum notificați, prin e-mail, de termenul de expirare a rovinietei. Notificarea poate fi transmisă doar în cazul rovinietelor cu valabilitate egală sau mai mare de 30 de zile.
Poliția rutieră poate dispune ridicarea mașinilor ce staționează neregulamentar, fără a se ține seama dacă sunt parcate pe carosabil sau pe trotuar. Staționarea este imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată mai mare de cinci minute. Sub această durată, imobilizarea se consideră oprire.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.