Trimite stirea ta ! [email protected]
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Lovitură de teatru chiar în momentul în care Iohannis susţinea o conferinţă de presă. Anunţul neaşteptat făcut de UE

Lovitură de teatru chiar în momentul în care Iohannis susţinea o conferinţă de presă. Anunţul neaşteptat făcut de UE

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : National

Uniunea Europeană a decis suspendarea finanţării pentru Republica Moldova până la formarea unui nou guvern care să poată purta negocieri cu Fondul Monetar Internaţional, anunţă Pirkka Tapiola, şeful Misiunii UE la Chişinău.

„Decizia noastră pentru acest moment este să suspendăm suportul bugetar. Uniunea Europeană îşi doreşte să vadă, cât mai curând, o coaliţie de guvernare la Chişinău, iar noul Guvern va trebui să contacteze imediat Fondul Monetar Internaţional pentru a solicita un nou acord de finanţare. În acest moment, aşa cum se ştie deja, ţinem cont de două aspecte: de criza bancară şi de stabilitatea macrofinanciară a ţării", a declarat Pirkka Tapiola, potrivit Jurnal de Chişinău.

Ministrul moldovean al Finanţelor, Anatol Arapu, a declarat că, pentru anul 2015, Uniunea Europeană a prevăzut pentru Republica Moldova o finanţare de 40,7 milioane de euro.

Premierul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, şi-a anunţat demisia la 12 iunie, pe fondul unei anchete privind presupusa falsificare a unei diplome de studii.

Anunţul a venit în timp ce preşedintele Klaus Iohannis şi cel al Moldovei, Nicolae Timofti, susţineau o conferinţă de presă comună la Suceava.

Şeful statului a spus că salută rezultatul alegerilor locale din Republica Moldova, care reconfirmă sprijinul pentru forţele pro-europene, adăugând că speră în formarea rapidă a unui nou guvern.

Iohannis l-a felicitat pe Timofti pentru modul în care au fost organizate alegerile locale din Republica Moldova.

„Salutăm modul democratic în care s-au desfăşurat alegerile locale, votul reconfirmând clar sprijinul pentru forţele pro-europene", a spus Klaus Iohannis, în conferinţa de presă susţinută alături de Nicolae Timofti, la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.

El şi-a exprimat speranţa că la Chişinău va fi format un guvern cât mai curând, în urma demisiei premierului Chiril Gaburici, şi a subliniat că, în actualul context regional, întârzierile nu sunt benefice, iar „acestea nu sunt aşteptările României sau ale cetăţenilor europeni, ci ale cetăţenilor din Republica Moldova".

„România sprijină ferm şi acordă ajutor continuu pentru integrarea europeană a Republicii Moldova şi a avut întotdeauna o atitudine deschisă faţă de Chişinău. (...) Sprijinul este pentru cetăţenii Republicii Moldova, nu pentru anumite persoane", a declarat preşedintele Klaus Iohannis. Sursa: gandul.info

ZiareBotosani.ro

National: Alte articole din Botosani