Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Ziua Jandarmeriei Rurale este sărbătorită la 1 septembrie

Ziua Jandarmeriei Rurale este sărbătorită la 1 septembrie

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Local

Ziua de 1 septembrie, este un moment cu profundă semnificaţie pentru jandarmi. Anul acesta se sărbătoresc 118 ani de la promulgarea Legii Jandarmeriei Rurale, prin decretul semnat la 1 septembrie 1893 de regele Carol I, act ce a  statuat înfiinţarea acestei instituţii.

O contribuţie decisivă la elaborarea şi adoptarea acestei legi a avut marele om de stat, Lascăr Catargiu, care, în calitatea sa de prim-ministru, a reuşit să convingă forţele politicii ale vremii de necesitatea înfiinţării unei forţe specializate şi puternice, a cărei misiune de căpătâi să fie asigurarea ordinii în stat şi care să vegheze la aplicarea şi respectarea legilor ţării.

Transpunerea în fapt a legii Jandarmeriei Rurale a presupus eforturi extinse timp de aproape un deceniu, dar s-a reuşit în bună măsură constituirea Jandarmeriei într-un corp militar de elită, şi cel mai important, ca instituţie naţională.

Până în anul 1949, când a fost desfiinţată, instituţia Jandarmeriei Rurale a cunoscut transformări şi evoluţii, dar în esenţă a răspuns necesităţilor societăţii de a avea o forţă de poliţie în mediul rural, unde trăia 80% din populaţia ţării.

La 1 septembrie 1893 odată cu apariţia  Legii Jandarmeriei Rurale, se reorganizează Jandarmeria, în judeţul Botoşani la acea vreme existând o companie de jandarmi.

Oraşul şi judeţul Botoşani a cunoscut o nouă dezvoltare în perioada de început de secol, în documentele oficiale, arătându-se că aici a funcţionat fără intermitenţă o companie de jandarmi care a participat la toate evenimentele istorice ale ţării sau zonei.

La început de secol în fiecare comună funcţiona câte un post de jandarmi, şeful de post fiind şi comandantul garnizoanei.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Local: Alte articole din Botosani