Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Strategia pentru romi implementată cu greutate

Strategia pentru romi implementată cu greutate

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Local

Prefectul Costică Macaleţi solicită instituţiilor publice implicate în implementarea Strategiei de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome să se implice în realizarea proiectelor pentru care în acest an au fost prinse fonduri consistente. Adoptată de Guvern în luna ianuarie, strategia are alocat un efort bugetar, pentru anii 2015-2016, în valoare de 430,5 milioane de lei, ce vor putea fi completate din fondurile structurale şi cele provenite din Fondul Social European.

Conform monitorizării făcute în această perioadă de Instituţia Prefectului, o parte dintre decidenţi întârzie în realizarea grupurilor de lucru locale care trebuie să parcurgă paşii necesari pentru evidenţierea problemelor, căutarea soluţiilor şi depunerea unor proiecte. Aceste structuri trebuie să includă specialiştii din cadrul instituţiilor, dar şi experţii pe problemele romilor, precum asistenţii comunitari, mediatorii şcolari sau sanitari.

„Îi invit pe domnii directori şi, mai ales, pe domnii primari, să folosească această oportunitate pentru a mai rezolva din problemele comunităţilor. Fondurile pe care le pot accesa vin să completeze bugetele primăriilor. Se pot face proiecte integrate, prin care să realizeze şcoli, grădiniţe, să asfalteze drumuri şi căi de acces, să extindă reţelele de utilitate publică. În plus, se pot angaja noi specialişti pe problemele romilor.”, a explicat prefectul Costică Macaleţi.

Reprezentanţii Instituţiei Prefectului au vizitat în ultimele două săptămâni instituţiile publice cu rol în soluţionarea problemelor cu care se confruntă etnia romă din Botoşani, precum şi 9 din cele 17 UAT-uri (Unităţi Administrativ - Teritoriale) care au o numeroasă populaţie romă. Totodată, prefectura a trimis decidenţilor documentaţia necesară pentru implementarea strategiei, inclusiv ghiduri de finanţare, însă aceasta trebuie analizată şi aplicată la nivelul fiecărei instituţii, de către specialiştii fiecărei primării.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Local: Alte articole din Botosani