ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Service-urile auto din județul Botoșani în vizorul inspectorilor ITM. Au fost aplicate peste 120 de sancțiuni

Service-urile auto din județul Botoșani în vizorul inspectorilor ITM. Au fost aplicate peste 120 de sancțiuni

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Local

În  perioada martie - noiembrie 2015, a fost desfăşurată acţiunea 14 din Programul Cadru de Acţiuni  al Inspecţiei Muncii privind verificarea modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în cadrul unităţilor care au ca obiect de activitate întreţinerea şi repararea autovehiculelor, cod CAEN 4520.

Grupul ţintă:    
Acţiunea este adresată angajatorilor şi lucrătorilor care desfăşoară activităţi economice principale sau secundare de întreţinere şi reparaţii ale autovehiculelor (service-uri auto, spălătorii auto, vulcanizări auto).
       
Obiectivele campaniei:    
Creşterea gradului de conştientizare al angajatorilor şi al lucrătorilor care desfăşoară activităţi de reparaţii ale  autovehiculelor (service-uri auto), repararea, ajustarea sau înlocuirea pneurilor (vulcanizări auto), respectiv servicii de întreţinere auto (spălătorii auto), privind necesitatea aplicării şi respectării la locul de muncă a legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Mijloace de atingere a obiectivului – activităţi de control privind respectarea prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea lucrătorilor şi verificarea utilizării echipamentelor de muncă fără pericol, destinate activităţilor de întreţinere şi reparare ale autovehiculelor.

Durata acţiunii:
Acţiunea s-a derulat în perioada martie - noiembrie 2015 punându-se accent pe activităţile specifice de sezon, respectiv: schimbarea cauciucurilor iarnă/vară precum şi activităţile desfăşurate în perioadele cu temperaturi extreme.

Astfel, pe totată durata acţiunii au fost verificaţi 42 de angajatori cu un număr de 277 salariaţi fiind constatate 129 deficienţe, dispuse 129 de măsuri. Au fost sancţionaţi 42 de angajatori, fiind aplicate 129 sancţiuni din care 122 avertismente şi 7 amenzi contravenţionale în valoare totală de 28.000 lei.

           
Dintre deficienţele frecvent constatate:
- Lipsa materialelor de informare şi instruire a lucrătorilor;
- Neelaborarea de instrucţiuni proprii de Securitate şi Sănătate în Muncă inclusiv la suspendarea şi asigurarea contra deplasărilor autovehiculelor în timpul reparaţiilor;
- Nesupravegherea stării de sănătate a lucrătorilor;
- Lipsa verificării modului de exploatare a recipientelor – butelii cu gaze comprimate şi a instalaţiilor de ridicat (compresoare, elevatoare);
- Necontrolarea utilizării de către lucrători a echipamentelor individuale de protecţie.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Local: Alte articole din Botosani