Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Poveste fabuloasă despre BISERICA UMBLĂTOARE din judeţul Botoşani - FOTO

Poveste fabuloasă despre BISERICA UMBLĂTOARE din judeţul Botoşani - FOTO

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Local

O biserică de lemn din județul Botoșani a fost mutată de două ori, motiv pentru care a primit numele de „Biserica plimbătoare". Povestea acestui lăcaș de cult este una fascinantă.

Biserica a fost inițial ridicată în localitatea Hliboca din Ucraina, însă a fost demontată și reasamblată la Pomârla, din Botoșani, pee moșia boierului Bașotă.

În 1813, biserica a fost din nou strămutată, fiind demontată de săteni și reasamblată într-o singură noaptee, în Corjăuți, unde este folosită și în prezent ca biserică a satului, potrivit Agerpres.ro.

„Povestea acestei biserici este foarte interesantă. Satul Corjăuți are parte de această nestemată în 1813, când viețuitori ai acestor meleaguri, țărani destoinici, se duc și cară biserica într-o singură noapte. Biserica este adusă la Corjăuți de la Pomârla, dar ea nu a fost construită inițial acolo, în Pomârla, pe moșia lui Bașotă. Ea a fost adusă acolo de la Hliboca', a declarat primarul comunei Hilișeu Horia, Ioan Butnaru.

Biserica este foarte bine conservată, având o structură de lemn și un turn clopotniță la intrare.

Temelia și soclul sunt din piatră, pereții din bârne de stejar, iar acoperișul, inițial din draniță, a fost înlocuit cu tablă. Icoanele de pe catapeteasmă sunt din lemn de tei, pictate în stil bizantin și bine conservate. Sursa: evz.ro

ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Local: Alte articole din Botosani