Trimite stirea ta ! [email protected]

ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Mobilizare a pompierlor pentru stingerea unor focuri scăpate de sub control

Mobilizare a pompierlor pentru stingerea unor focuri scăpate de sub control

Categorie : Local

Igienizarea terenurilor prin arderea resturilor vegetale fără respectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor continuă să aprindă câmpurile din judeţul Botoşani. Numai în prima zi din această săptămână, pompierii botoşăneni au intervenit pentru stingerea a două incendii de vegetaţie uscată izbucnite, în mai puţin de o oră, pe raza comunelor Răchiţi şi Truşeşti. La Truşeşti, exista pericolul de extindere a flăcărilor la o plantaţie de arbori.

Pentru stingerea acestora şi înlăturarea efectelor au intervenit, în total, peste 20 de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani,  membrii ai serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă şi cetăţeni.

Pagubele au fost estimate la aproape 5000 lei. Au fost protejate de foc bunuri materiale în valoare de cca. 350.000 de lei. Având în vedere că evenimentele cu foc au fost generate ca urmare a nerespectării măsurilor de prevenire a incendiilor pe timpul arderii resturilor de vegetaţie uscată, I.S.U. Botoşani reaminteşte cetăţenilor că arderea miriştilor, stufărişurilor sau vegetaţiei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

-obţinerea permisului de lucru cu foc eliberat de primării;
-obţinerea acceptului autorităţii competente pentru protecţia mediului;
-informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;

Realizarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului:

Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile.

 Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de cinci metri şi  desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

ZiareBotosani.ro

Local: Alte articole din Botosani