Controale și activități preventive desfășurate de Inspecția de Prevenire

Controale și activități preventive desfășurate de Inspecția de Prevenire

Începand cu luna ianuarie, inspectorii de prevenire au desfășurat ample acțiuni de control și prevenire a situațiilor de urgență la unități turistice, de alimentație publică, comerț, la stații de distribuție a carburanților, skiduri GPL și la furnizori de servicii sociale. 

De asemenea, de la începutul acestui an pentru identificarea eventualelor riscuri generatoare de incendii, personalul subunităților de intervenție a desfășurat acțiuni de recunoaștere în teren la categoriile de construcții și amenjări cu aglomerări de persoame și alte obiective relevante sub aspectul riscului de incendiu.

În urma celor 145 acțiuni de verificare, inspectorii de prevenire au constatat o serie de deficiențe în domeniul apărării împotriva incendiilor, pentru care au fost aplicate 71 de amenzi, în cuantum de 523.000 lei și 320 de avertismente scrise. 

Pentru încălcările grave ale normelor de securitate la incendiu, precum  neechiparea cu instalații de stingere a incendiilor sau de detectare, semnalizare și avertizare a unui astfel de eveniment sau pentru lipsa sistemelor de desfumare și a instalațiilor de iluminat de securitate pentru evacuare s-a dispus măsura complementară de oprire a funcționării la două unități de comerț și alimentație publică. Această măsură de siguranță a fost instituită până la obținerea autorizației de securitate la incendiu.

În cazul altor șase unități, autorizația de securitate la incendiu și-a pierdut valabilitatea din cauza nerespectării condițiilor care au stat la baza emiterii acestora.

Important de menționat este că acțiunile de prevenire nu vizează doar aplicarea sancțiunilor, ci au ca scop asigurarea respectării permanente a regulilor și a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, iar prin responsabilizarea tuturor factorilor implicați crește gradul de siguranță a cetățenilor, în orice situație de urgență.

Reamintim faptul că, începând cu data de 01 ianuarie 2024, procesul de avizare/autorizare a fost optimizat, iar ISU Botoșani primește și în format electronic documentațiile și răspunde solicitanților, inclusiv în acest format.

În lunile ianuarie, februarie și martie au fost primite aproximativ 237 de cereri pentru acordarea de avize/autorizații/ acorduri privind securitatea la incendiu și protecție civilă. Mai bine de jumătate dintre solicitări au fost soluționate favorabil. Celelalte au primit adrese de neîncadrare, completare documente sau au fost respinse.

În perioada următoare, în contextul apropierii Sărbătorilor Pascale, o atenție deosebită va fi acordată obiectivelor de cult și construcțiilor destinate cazării persoanelor în incinta mănăstirilor. De asemenea, inspectorii de prevenire vor avea în vedere unitățile de comerț, învățământ, stațiile de distribuție a carburanților și skidurile GPL.

În completarea acțiunilor de verificare și control, pentru asigurarea climatului de securitate pentru cetățeni, inspectorii vor intensifica și acțiunile de informare preventivă. Pe timpul acestora, vor disemina informații referitoare la pericolele la care se poate expune personalul de la locul de muncă, principalele măsuri ce trebuie adoptate pentru evitarea posibilelor situații de urgență, dar și recomandări ce vizează comportamentul în astfel de cazuri. 

În primele trei luni ale anului au fost desfășurate 343 de activități de informare preventivă, instruiri, lecții deschise, puncte de informare și exerciții de evacuare, atât în municipiu, cât și în județ, fiind promovate constant mesajele campaniilor “RISC”, “Nu tremur la cutremur”, “Ai grijă la cea mai mare grijă - siguranța copilului tău”, “Stop incendiilor de vegetație uscată”, „Atenție la muniția rămasă neexplodată”, “Împreună pentru siguranță” și „Un cămin sigur pentru copilul tău”.

Stirea anterioara

Lucian Trufin, candidat PSD la Consiliul Județean: „Voi continua programul de modernizare a drumurilor județene realizat de Doina Federovici”

Stirea Urmatoare

Poliţiştii botoşăneni din nou alături de elevi în Săptămâna prevenirii criminalităţii

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.