AMENZI pentru nereguli în fabricile de confecții din județul Botoșani

AMENZI pentru nereguli în fabricile de confecții din județul Botoșani

Campanie națională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată şi verificarea modului în care se respectă dispoziţiile legale în domeniul sănătății și securității în muncă la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în următoarele domenii de activitate: fabricarea produselor textile, confecţii, pielărie şi încălţăminte.

În perioada 2-6 iunie 2020 s-a desfăşurat Campania Naţională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată şi verificarea modului în care se respectă dispoziţiile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniile fabricarea şi comercializarea produselor textile, confecţii pielărie şi încălţăminte.

OBIECTIVUL ACŢIUNII 
Identificarea şi combaterea muncii nedeclarate şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatorii care desfăşoară activităţi în domeniile fabricarea şi comercializarea produselor textile, confecţii pielărie şi încălţăminte, a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă.
Identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor şi a tinerilor.
Determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în aplicaţia REVISAL şi de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă în raza căruia societatea are sediul social.
Creşterea gradului de conştientizare al angajatorilor şi angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă;
Eliminarea neconformităţilor constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate şi aplicarea de sancţiuni contravenţionale corespunzătoare.
Diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea 
prevederilor legale, de către angajatorii din domeniu.
Eliminarea neconformităţilor constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în activitățile specifice din societățile comerciale care au ca obiect de activitate fabricarea produselor textile, confecţii, pielărie şi încălţăminte.
Creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea şi securitatea în muncă în societățile comerciale care au ca obiect de activitate fabricarea produselor textile, confecţii, pielărie şi încălţăminte;

REZULTATE CAMPANIE
Au fost controlaţi un număr de 15 angajatori, cu un număr total de 737 lucrători, atât în domeniul RM cât şi în domeniul SSM. Au fost constatate 69 de deficienţe fiind dispuse măsuri de remediere. S-au aplicat sancţiuni contravenţionale, dintre care 2 amenzi în valoare totală de 13.000 lei, pentru faptul că echipamentele de muncă prezentau risc pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor; neasigurarea accesului la fişele cu date de securitate.

Alte deficienţe constatate:
Instalaţii electrice necorespunzătoare, neefectuarea controlului medical periodic, lipsa controlului medical la angajare, lipsă instruire în domeniul SSM, lipsă verificare periodică ISCIR, nepurtare mască de protecţie de către toţi lucrătorii, netransmiterea în REVISAL a încetării contractelor de muncă, nepăstrarea evidenţei orelor de muncă prestate, neacordarea repausului săptămânal.

Stirea anterioara

Mesaj de condoleanțe al președintelui CJ Botoșani

Stirea Urmatoare

12 permise reținute de polițiștii botoșăneni în ultimele 24 de ore

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.