Alte 16 incendii s-au înregistrat, în ultimele 24 de ore, pe teritoriul județului Botoșani - FOTO

Alte 16 incendii s-au înregistrat, în ultimele 24 de ore, pe teritoriul județului Botoșani - FOTO

Cu toate apelurile făcute de autorități, oamenii continuă igienizeze terenurile și gospodăriile dând foc la resturile vegetale sau vegetației uscate. Pentru 15 dintre incendii, cauza probabilă a fost stabilită ca fiind focul deschis în spații deschise (foc în aer liber).

La Bălușeni, un foc aprins pentru a distruge câteva gunoaie a fost scăpat de sub control și a mistuit un adăpost de animale și 25 tone de furaje. În incendiu au pierit și patru oi și două capre. La Bobulești, flăcările s-au extins de la vegetația uscată, la o stupină. În total, în urma celor 15 incendii, a ars vegetația uscată de pe aproximativ 45 de hectare.

Informare preventivă
Potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă, dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători.

Astfel, trebuie respectate următoarele prevederi legale:
1. Ordonanţa de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare: este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Nerespectarea acestei prevederi se sancţionează cu amendă contravenţională, al cărei cuantum este cuprins între 3.000 - 6.000 lei pentru persoane fizice şi între 25.000 - 50.000 lei persoane juridice;
2. Hotărârea Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor: arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

În condiţiile în care se obţin toate aprobările prevăzute de legislaţia în vigoare, cetățenii trebuie să respecte următoarele reguli şi măsuri preventive:
➢la arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale:
✓ desfăşurarea arderii numai pe timp de zi și în condiţii meteorologice fără vânt;
✓ arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
✓ colectarea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată;
✓ executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
✓ curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
✓ asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
✓ supravegherea permanentă a arderii;
✔ stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
✓ se interzice acoperirea focarelor cu pământ.

Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

Stirea anterioara

Peste 3 milioane de români vor primi cupoane de la stat pentru alimentele de bază. Cine se încadrează

Stirea Urmatoare

Conversaţiile online ale românilor ar putea fi monitorizate. Explicaţiile ministrului Digitalizării: „Susțin în continuare dreptul la intimitate”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.