Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Tinerii de la Colegiul Economic „Octav Onicescu” din Botoșani  vor să muncească și chiar muncesc

Tinerii de la Colegiul Economic „Octav Onicescu” din Botoșani vor să muncească și chiar muncesc

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Invatamant

Vineri, 29 martie, la Colegiul Economic ”Octav Onicescu” din Botoșani, Centrul Europe Direct Botoșani a organizat o activitate tip ”Bursa locurilor de muncă” - pe internet.

27 de elevi din clasa a XII-a B, împărțiți în mai multe echipe, au fost invitați să folosească un număr de cuvinte cheie pentru a descoperi pe Internet oferta de locuri de muncă la zi valabilă în special pentru județul Botoșani. Cuvintele cheie au fost: AJOFM Botoșani și EURES - locuri de muncă.

Tinerii au descoperit repede ofertele valabile la zi iar, în continuare, au fost invitați să le studieze și să le comenteze pe baza unui chestionar.

Întrebările din chestionar au fost următoarele: Ați găsit un loc de muncă potrivit pregătirii și aspirațiilor dumneavoastră pe lista consultată? V-ați hotărât în privința alegerii unui viitor loc de muncă? Unde ați dori să lucrați după absolvirea studiilor: în județul Botoșani, în România, în Europa, în lume? Până în prezent ați muncit efectiv undeva? Cum credeți că vă poate sprijini Uniunea Europeană în găsirea unui loc de muncă pe măsura cerințelor dumneavoastră: prin oferirea de informații utile pe portalul EURES, prin finanțarea unor programe speciale în țară și în străinătate de tip ”Primul meu loc de muncă în Europa”, prin oportunități legate de Copul European de solidaritate?

Au urmat discuții animate, pe parcursul cărora tinerii au împărtășit din experiența și așteptările lor, au făcut schimb de idei și informații, au primit lămuriri și materiale ajutătoare.

Sinteza răspunsurilor prezentată de liderii echipelor s-a dovedit încurajatoare: o bună parte din tineri a găsit pe listele consultate un loc de muncă potrivit cu aspirațiile lor. Mulți s-au decis în privința locului de muncă pe care îl doresc și destul de mulți ar dori să muncească în Botoșani sau în România. Liceenii de la C.E. ”Octav Onicescu” socotesc că, da, Uniunea Europeană îi poate ajuta în găsirea unui loc de muncă potrivit aspirațiilor lor.

Deosebit de interesante au fost poveștile tinerilor care au muncit efectiv în timpul lor liber, în vacanțe. A ”spart gheața” o elevă care a fost cameristă la Saint Tropez și se declară mulțumită de câștigul obținut. Doi băieți au lucrat în construcții. Unul – învățăcel ca mecanic auto. O tânără a lucrat – inclusiv în schimb de noapte - la o fabrică de conserve în R. Moldova. Un băiat știe să execute majoritatea lucrărilor agricole cu tractorul la ferma familiei. Drept dovadă a abilităților și experienței dobândite una din participante a realizat pe loc un clip de promovare a alegerilor europarlamentare din 26 mai, mult apreciat de colegi.

Discuțiile s-au prelungit după timpul alocat iar, în final, participanții au avut cele mai bune impresii concretizate în aplauze susținute.

Iată și câteva declarații:
- În contextul liberalizării pieții muncii, am considerat oportună, în calitate de profesor -diriginte la o clasa de a 12-a, o astfel de activitate. Aflându-se acum la o răscruce importantă în viață, fiecare informație sau activitate le este extrem de necesară, fie în direcția definitivării opțiunilor personale, fie în sensul descoperirii oportunităților pe care le oferă calitatea de cetățeni europeni. Activitatea a îmbinat lucrul în echipă cu cel individual, oferind astfel oportunitatea tuturor elevilor implicați de a-și explica propria alegere și de a reține cât mai multe informații utile. Sub îndrumarea domnului Radu Cajvăneanu, elevii au fost încurajați să-și valorifice propriile resurse în depistarea celor mai bune oportunități de pe piața muncii internă și externă. La finalul acesteia, majoritatea au declarat că le-a fost utilă o astfel de activitate pentru că au putut afla care sunt etapele necesare și de unde pot obține o informație avizată în alegerea carierei. (Profesor organizator, Alina Iosub Georgescu).

- Activitatea de astăzi a fost una plăcută si utilă. Mi-a plăcut și aș mai vrea să avem parte de asemenea activități! (Raluca L. elevă)

- A fost o activitate foarte interesantă în care ne-am îmbunătățit munca de echipă, am descoperit site-uri utile pentru noi, pe care nu le cunoșteam, și de asemenea, am rămas plăcut impresionată de căldura cu care ne-a fost transmisă fiecare informație, astfel încurajându-ne să ne gândim mai bine atunci când ne vom alege cariera. (Andreea H. eleva care a făcut si mesajul promo pentru alegerile europene).

- Pe parcursul experienței noastre în cadrul activității Centrului Europe Direct Botoșani am avut ocazia sa ascultăm diverse opinii, potrivit cărora, tinerii ar fi mai puțin hotărâți sau dornici să muncească, ba chiar că unora la nu le place munca, mulți ar vrea să emigreze în străinătate și așa mai departe. Nu știu dacă s-au făcut studii pe tema aceasta și care este situația la nivel național. Dar, cel puțin liceenii de la Colegiul Economic Octav Onicescu, au demonstrat contrariul: sunt interesați să muncească, pot găsi locuri de muncă potrivite, inclusiv în Botoșani și ceea ce este de netăgăduit, mulți dintre ei chiar muncesc și astfel au dobândit o experiență de viață deosebit de interesantă. (Radu Căjvăneanu coordonator Europe Direct Botoșani).


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Invatamant: Alte articole din Botosani