Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Elev de top la un liceu de top! Locul III pe ţară la lingvistică obținut de un elev al Colegiului Naţional AT Laurian Botoșani

Elev de top la un liceu de top! Locul III pe ţară la lingvistică obținut de un elev al Colegiului Naţional AT Laurian Botoșani

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Invatamant

Este în clasa a VIII -a şi descoperă, traduce şi scrie în câte o limbă străină pe oră. Se numeşte Ştefan Creţu, este elev al Colegiului Naţional „A.T.Laurian” şi a câştigat pentru a doua oară locul III pe ţară la lingvistică.

Dacă pare cuiva uşor de făcut, vă provoc să aruncaţi un ochi peste subiectele pe care a lucrat Ştefan. În cele trei ore ale concursului, elevii de doar 14 ani au trebuit să descifreze trei limbi străine, din care doar două există în realitate, cea de-a treia fiind inventată. Este vorba despre „gee” o limbă africană vorbită în Togo, „barasano”, dialectul unei limbi vorbite în Columbia de cei circa 1500 de membri ai tribului Panera şi „toki pona”, o limbă artificială inventată în 2001. Sunt limbi ce vin şi cu sunete noi, iar concurenţii nu doar că trebuie să le decodeze şi să transmită mesaje, ci să şi formeze diminutive, augmentative, plural singular şi alte sarcini de acelaşi gen.

Olimpiada de lingvistică a fost iniţiată de academicianul Solomon Marcus, somitate pe care Ştefan a avut onoarea să o cunoască în clasa a V-a, când a urcat prima dată pe podiumul naţional, ocupând tot locul III.

În acest an, competiţia a avut loc în peripoada 11 – 13 mai la Vaslui, iar Ştefan regretă doar că nu este în clasa a IX-a, pentru că, având bronzul cucerit, ar fi intrat în lotul României pentru competiţiile internaţionale. Pasionat, în timpul liber, de baschet, călătorii, literatură S.F., muzică şi ciclism, Ştefan a atins recordul de a avea doar medii de 10 în gimnaziu. Îşi doreşte ca anii de liceu să-i petreacă tot ca elev al Laurianului, ţintind spre profilul mate – info, engleză intensiv.

Îi urăm succes şi îi dorim să-şi atingă obiectivele propuse!


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Invatamant: Alte articole din Botosani