Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
15 – 21 mai la Botoşani Săptămâna Europeană a Tineretului

15 – 21 mai la Botoşani Săptămâna Europeană a Tineretului

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Invatamant

În Săptămâna Europeană a Tineretului Centrul Europe Direct Botoşani va realiza o întâlnire cu liceenii de la Colegiul "Mihai Eminescu" şi o serie de materiale audio-video de la manifestări ale tinerilor botoşăneni.

 

A 5-a ediție a Săptămânii Europene a Tineretului (SET) va avea loc între 15 și 21 mai. Organizată în cooperare cu Comitetul Regiunilor și Forumul European al Tineretului, SET va găzdui evenimente în toate cele 33 de țări implicate în programul Comisiei Europene "Tineret în acțiune" (cele 27 de state membre UE, Croația, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Turcia). Orașul Anvers din Belgia, declarat "Capitala Europeană a Tineretului" în 2011, va găzdui pe 17 mai o dezbatere despre programul "Tineret în mișcare", una din inițiativele prioritare ale strategiei "Europa 2020". La dezbatere vor participa președintele Comisiei Europene José Manuel Barroso, comisarul pentru educație, cultură, multilingvism și tineret Androulla Vassiliou, tineri și experți în domeniu. Președintele Barroso va prezenta premiile pentru proiecte de excepție ale Serviciului European de Voluntariat, sprijinite prin intermediul programului "Tineret în acțiune", iar comisarul Vassiliou va anunța rezultatele noului sondaj Eurobarometru despre tineret și educație. Acest sondaj va evidenția, printre altele, care este proporția tinerilor care au studiat în străinătate și beneficiile pe care aceștia consideră că le-au dobândit în acest mod. De asemenea, sondajul prezintă statistici privind numărul tinerilor care vor să-și deschidă propria afacere, al celor care votează, implicarea lor în cluburi sportive și de tineret, precum și participarea la activități de voluntariat sau pe plan internațional.

 

Săptămâna Europeană a Tineretului, ediția 2011, se va concentra pe dimensiunea dedicată tinerilor din cadrul strategiei "Europa 2020", respectiv inițiativa prioritară "Tineretul în mișcare", având ca scop promovarea programelor de mobilitate a studenților cum ar fi Erasmus, precum și pe implementarea strategiei UE privind tinerii și dialogul structurat între Comisia Europeană și tineret. În contextul dialogului structurat, organizate în cooperare cu Forumul European al Tineretului, vor avea loc dezbateri la Comitetul Regiunilor, în Bruxelles, între 16 și 18 mai.

 

Dezbaterea "Tineretul în mișcare" de la Anvers (17 mai) se va concentra pe teme care includ calitatea învățământului superior, mobilitatea, tranziția spre piața muncii și antreprenoriat.

 

Premiile Europene pentru Tineret vor scoate în evidență Serviciul European de Voluntariat (SEV). Proiectele câștigătoare, selectate de un juriu interinstituțional, vor arăta cum poate SEV să contribuie la atingerea obiectivelor strategiei "Europa 2020". Anul 2011, care este și Anul European al Voluntariatului, marchează cea de-a cinsprezecea aniversare a Serviciului European de Voluntariat.

 

În contextul Anului Tineretului UE - China, SET va include și evenimente adresate tinerilor europeni și chinezi. La aceste evenimente sunt așteptați să participe în jur de 120 de reprezentanți ai tinerilor din China.

 

Anvers este a treia Capitală Europeană a Tineretului, după Rotterdam în 2009 și Torino în 2010. Forumul European al Tineretului acordă în fiecare an această distincție unui oraș european care s-a remarcat prin promovarea emancipării tineretului. Pe parcursul anului 2011, Anvers va organiza o serie de activități cu și pentru tineri, împreună cu peste 100 de parteneri.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Invatamant: Alte articole din Botosani