Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Povestea româncei de etnie rromă care se bate pentru un loc în Senatul Franței. O candidatură istorică!

Povestea româncei de etnie rromă care se bate pentru un loc în Senatul Franței. O candidatură istorică!

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : International

O româncă în vârstă de 27 de ani poate deveni, duminică, prima femeie de etnie rromă aleasă în Senatul francez. Anina Ciuciu a făcut o misiune din combaterea discriminării și acum vrea să ducă lupta la un alt nivel. Călătoria sa improbabilă de la o copilărie în tabere de rromi la facultatea din Sorbona este , pentru mulți, o sursă de inspirație. Săptămâna aceasta, ziarul The New York Times a scris despre povestea Aninei, pe care a oferit-o ca dovadă că prejudecățile pot fi învinse.

Familia Ciuciu, originară din Craiova, a plecat din România în 1997, când Anina avea șapte ani. Tatăl ei i-a promis că o duce în Franța, „țara drepturilor omului”. Fiica sa își imagina că discriminarea și rasismul se vor opri la hotarele țării în care s-a născut. A învățat rapid că cele două fenomene nu cunosc granițe. În Italia, unde a ajuns prima oară, a trăit într-o tabără de rromi din suburbiile capitalei. Șase luni mai târziu a ajuns în Franța, unde a împărțit o casă abandonată din Lyon cu mai mulți rromi. Românca a crezut, din nou, că să trăiască în mizerie este un blestem de care nu poate scăpa, indifferent de numărul kilometrilor străbătuți prin lume. Salvarea Aninei a venit și a avut și chip, și nume: Jacqueline de la Fontaine. O profesoară care i-a găsit familiei Ciucu o locuință și i-a ajutat pe copii să meargă la școală, convinsă că educația schimbă destine.

Studentă eminentă la Sorbona

„La școală, Anina manifesta o capacitate intelectuală enormă și un temperament puternic”, își amintește profesoara într-un interviu acordat TV5Monde. ”Nimic nu o putea opri. Era mereu pregătită să apere marile cauze și să-și arate nemulțumirea”. Toate indiciile i-au făcut pe apropiații Aninei că creadă nicio altă meserie nu i s-ar potrivi mai bine decât cea de avocat. ”Când avea 11 ani i-am spus că, dacă va deveni avocat, nu mă va surprinde deloc”, a povestit Jacqueline de la Fontaine. Cuvintele ei s-au dovedit profetice, Câțiva ani mai târziu, Anina a terminat dreptul și apoi a absolvit un master la prestigioasa universitate Sorbona. ”Vocația mea este să apăr drepturile tuturor, mai ales a celor mai slabi din societatea noastră”, a spus românca.

Consilier în guvernul Ponta

În 2014, fostul premier Victor Ponta a numit-o pe Anina Suciu consilier onorific pentru problemele romilor. ”Anina a venit în Franța ascunsă într-un camion și s-a întors în România cu un avion al Republicii Franceze”, descrie profesoara Jacqueline de la Fontaine momentul în care tânăra avocată a fost invitată la București. A fost prima oară când românca a încercat scena politică, pe care a părăsit-o prematur. După șase luni a renunțat la calitatea de consilier, deoarece a înțeles că Executivul român nu va putea schimba nimic pentru ”oamenii care suferă”. A făcut asta și pentru a colabora mai îndeaproape două organizații din Franța. “La Voix des Roms” (Vocea romilor) şi “Le Mouvement du 16 mai” (Mişcarea 16 mai), cea din urmă trăgându-și numele dintr-un moment al anului 1944, când deţinuţii romi din lagărul de concentrare Auschwitz s-au ridicat împotriva naziştilor care voiau să îi trimită în camerele de gazare.

„Nu vreau o carieră în politică”

Anina, în prezent stagiară la Amnesty International, candidează pentru un post de senator în colegiul Seine-Saint-Denis, care circumscrie o zonă mai săracă din nordul Parisului. Parlamentarul care își va termina mandatul acolo se numește Aline Archimbaud și a semnat, alături de alte 150 de persoane, o petiție prin care cere partidelor să sprijine candidatura Aninei. Românca a intrat în campanie din partea ”Verzilor”.

Cu două zile înainte de scrutiny, Anina Suciu declara pentru FranceInter.

„Obiectivul meu nu este să fac carieră în politică. Dar când sunt în teren și le vorbesc activiștilor despre posibilitatea ca eu să fiu vocea lor în Senat, le văd speranța. Pentru noi, această campanie este un mijloc prin care ne ducem lupta. Parcursul meu a întărit această dorință a a mă bate pentru justiție și egalitatea drepturilor, pentru demnitate și mândrie. Noi am avut norocul să întâlnim persoană potrivită la momentul potrivit, dar eu cred că accesul la școală, locuință și muncă nu ar trebui să depindă de noroc. Toate acestea ar trebui garantate de către instituțiile noastre, indifferent de condițiile în care ne-am născut”.

Scrutinul de duminică va reînnoi 171 dintre cele 348 de locuri ale Senatului francez, o instituție despre care se spune că reprezintă Franța rurală și a fost creată pentru a tempera Adunarea Națională. Sistemul de vot este unul indirect, iar candidații sunt aleși de către ,,marii electori”. Asta face ca partidele mari să fie favorizate în fața formațiunilor precum ,,Verzii”, din partea căreia candidează Anina Ciuciu.

The New York Times: Anina, dovada că prejudiciile pot fi învinse

Conducerea editorială a ziarului The New York Times a publicat vineri un articol intitulat ,,Spargerea hidoaselor stereotirupuri despre rromi” în care dă două exemple prin care s-a rupt bariera stigmatului. Primul este cel al Satului Spissky Hrhov, din Slovacia, care a hotărât să-și asimileze comunitatea de rromi. Le-au fost găsite tuturor slujbe și au fost luați din barăci pentru a li se da o locuință normal. Al doilea caz este cel al româncei Anina Ciuciu. Jurnaliștii americani scriu că o victorie a ei la alegerile pentru Senat ar fi un simbol puternic, ba chiar un moment istoric.

La finalul editorialului, ziarul American amintește de o declarație făcută în 2013 de fostul ministru de Interne Manuel Valls, cel care urma să devină premier al Franței. Fostul oficial justifica deportarea rromilor spunând că aceștia au un stil de viață diferit, incompatibil cu cel al francezilor. ,,Așa cum arată exemplu din Spissky Hrhov și cel al domnișoarei Ciuciu, singurul lucru care îi impiedică pe romi să fie cetățeni europeni sunt prejudicii precum cele avute de dl. Valls”, conchide The New York Times.

ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

International: Alte articole din Botosani