Trimite stirea ta ! [email protected]
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Povestea celei mai bogate femei din China: de la muncitoare în fabrică, la o avere de miliarde

Povestea celei mai bogate femei din China: de la muncitoare în fabrică, la o avere de miliarde

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : International

Nascuta intr-un sat sarac din centrul Chinei, Zhou Qunfei era cu ani in urma o simpla muncitoare intr-o fabrica. Astazi este cea mai bogata femeie din China, cu o avere estimata la miliarde de dolari si clienti de renume mondial precum Apple si Samsung.

New York Times prezinta, in editia electronica, parcursul impresionant al antreprenoarei chineze.

In fabrica sa ultramoderna, Zhou este capabila sa faca oricand munca tehnicienilor. Uneori chiar lucreaza ca masinist pentru a se asigura ca totul functioneaza corect.

Zhou si-a valorificat intr-o industrie de miliarde de dolari experienta acumulata ca angajata in fabrica. Compania sa, Lens Technology este in prezent unul dintre principalii furnizori de componente pentru laptopuri, tablete si smartphone-uri, inclusiv pentru iPhone si Galaxy.

Publicatia citata subliniaza faptul ca Zhou este una dintre putinele femei care si-au construit averea aproape de la zero.

China este tara unde numarul unor astfel de cazuri este cel mai ridicat. Potrivit lui Huang Yasheng, expert in clasa antreprenoriala a Chinei si profesor de management international la MIT, acesta este rezultatul politicii Partidului Comunist sub conducerea lui Mao Zedong de a promova egalitatea sexelor, ceea ce le-a permis femeilor sa prospere dupa instaurarea capitalismului.

Intr-o tara cu putini jucatori consacrati, antreprenori ca Zhou au reusit sa se impuna rapid atunci cand au intrat in afaceri in anii 1990.

Participatia detinuta de Zhou la Lens Technology, care a devenit publica anul acesta, se ridica la 7,2 miliarde de dolari. Totusi, Zhou nu este o celebritate ca Jack Ma, fondatorul miliardar al site-ului de comert electronic Alibaba. Putini au auzit de ea inainte de oferta publica initiala din acest an.

Zhou s-a nascut intr-un mic sat din provincia Hunan din centrul Chinei, o comunitate de fermieri aflata la doua ore de Changsha, capitala provinciei. Mama sa a murit cand avea cinci ani, iar tatal sau, un mestesugar priceput, si-a pierdut mai tarziu un deget si aproape complet vederea intr-un accident de munca.

Acasa, Zhou isi ajuta familia la treburile gospodaresti, in timp ce la scoala excela, potrivit fostilor sai profesori.

Isi dorea sa ajunga designer de moda

Cu toate acestea, la 16 ani a renuntat la scoala si s-a mutat in provincia Guangdong cu familia unchiului sau, in cautarea unor oportunitati de munca. Visa sa devina designer de moda, insa a ajuns in cele din urma sa lucreze intr-o fabrica din orasul Shenzhen, unde facea lentile de ceas pentru aproximativ un dolar pe zi.

Dupa trei luni a decis sa demisioneze. In cererea de demisie se plangea de programul obositor si de activitatea anosta, explicand ca vrea sa invete mai mult.

Cuvintele sale l-au impresionat pe directorul fabricii, care i-a spus ca va fi introdus in curand un nou proces si care i-a oferit o promovare, prima dintre cele pe care avea sa le obtina in urmatorii trei ani.

In 1993, la 22 de ani, Zhou a decis sa continue pe cont propriu. Cu economii de 3.000 de dolari, impreuna cu cateva rude, a deschis un atelier de lentile de ceas, unde a invatat tehnici complexe si dificile de productie.

Insa industria telefoanelor mobile este cea care a facut-o pe Zhou miliardara. In 2003, cand inca producea lentile de ceas, a primit un telefon neasteptat de la reprezentantii Motorola, care i-au cerut sa-i ajute sa dezvolte un ecran de sticla pentru noul lor dispozitiv Razr V3.

A acceptat, iar cererile au inceput sa curga apoi din partea altor producatori de telefoane mobile precum HTC, Nokia si Samsung. In 2007, Apple a intrat pe piata cu iPhone si a ales Lens ca furnizor, propulsand compania lui Zhou pe o pozitie dominanta in China.

In prezent, Lens Technology valoreaza aproximativ 8 miliarde de dolari. Sursa: ziare.com

ZiareBotosani.ro

International: Alte articole din Botosani