Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Alertă în România! A apărut un nou tip de „coronavirus”. Deja a făcut ravagii în Spania, Italia și Olanda

Alertă în România! A apărut un nou tip de „coronavirus”. Deja a făcut ravagii în Spania, Italia și Olanda

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : International

Europa privește cu îngrijorare spre piața legumelor, care este amenințată de un virus periculos. Se numește Tobrev și ar putea nimici culturi întregi de roșii pe câmp sau în sere. S-au confruntat deja cu această boală a tomatelor Spania, Italia și Olanda.

Din păcate sunt șanse să ajungă și în România. Virusul se transmite inclusiv prin semințe și răsaduri, iar asta trebuie să ne pună, în gardă când vine vorba de importuri.

Virusul care sperie acum producătorii mari de roşii şi ardei din Europa a apărut în Orientul Mijlociu, acum 6 ani, iar prezenţa lui pe continentul nostru a fost semnalată prima dată acum doi ani.

Radu Șumălan, prof. univ. USAMVB Timişoara: „Este un fel de coronavirus al tomatelor. De ce? Pentru că virusul este relativ nou apărut, soiurile şi hibrizii care prezentau rezistență la celelalte virusuri. Acele soiuri nu manifesta gene de rezistenţă şi pentru acest nou tip de virus. Este ceva nou şi trebuie tratat cu foarte mare atenţie.”

Acolo unde a fost semnalat virusul, mii de hectare de roşii au fost distruse. Măsurile care limitează extinderea lui sunt drastice, asemănătoare cu cele dintr-un spital.

Costel Vanatoru, cercetător SCDL Buzău: „Nu poate fi tratat cu nimic, se transmite foarte uşor prin sămânţă şi material biologic, chiar prin fructe. Trebuiesc luate măsuri ca să nu se extindă, să nu pătrundă în România. Trebuie să cumpărăm seminţe din surse sigure, atent verificate în laborator, liberă de boli şi dăunător.”

Grav este ca în eventualitatea în care boala ajunge la noi, va fi imposibil de tratat, spun specialiştii.

Radu Șumălan, prof. univ. USAMVB Timişoara: „În primul rând ar trebui să avem un organism special de control al acestui virus, coordonat de Ministerul Agriculturii. Trebuie să avem o procedură, există procedura de determinare şi de prelevare de probe din seminţele importate, mai ales pe cele pentru producerea răsadului.

Viorel Agud, director DSVSA Arad: „Dacă sunt probleme deosebite sau suspiciuni, suntem alertaţi prin sistemul european de alertă iar în acel moment toată marfa din acel lot se sechestrează, iar inspectorii recoltează probe şi le analizăm.”

Virusul a afectat mai multe ţări din Uniunea Europeană, cea mai mare problemă fiind în prezent în Franţa.

Pe lângă tomate, virusul mai distruge ardeii şi petuniile. Sursa: stirileprotv.ro


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

International: Alte articole din Botosani