Trimite stirea ta ! [email protected]
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Rețea de contrabandiști români și moldoveni, destructurată de autorităţile celor două țări

Rețea de contrabandiști români și moldoveni, destructurată de autorităţile celor două țări

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Infractional

Poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, împreună cu lucrători din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie- Serviciul Teritorial Iaşi si cu sprijinul informativ şi tehnic al Serviciului Român de Informaţii, in colaborare cu autoritatile din R. Moldova, au efectuat 15 perchezitii domicilare simultane si au destructurat o reţea care desfăşura activităţi ilicite în sfera contrabandei cu produse accizabile, si care acţiona pe teritoriul Romaniei si al R. Moldova.

Autorităţile române au colaborat cu Centrul National Anticorupţie al Republicii Moldova, in urma actiunilor desfasurate fiind retinut pentru 24 de ore un cetatean R. Modova, patru cetateni romani sunt cercetati pentru complicitate, iar pe numele unui politist de frontiera cu functie de conducere din R Moldova a fost emis mandat de arestare in lipsa.

Pentru facilitarea introducerii unor importante cantităţi de ţigări peste râul Prut, cetăţeanul moldovean a propus şi oferit poliţiştilor de frontieră români autorizaţi în cauză, cu titlu de mită, suma totală de 7.500 euro.

Operatiunile de contrabanda au fost monitorizate, astfel fiind introduse in Romania 66.500 pachete de tigari, pentru care s-a creat un prejudiciu bugetului de stat in valoare de aproximativ 800.000 lei.

În noiembrie 2014, un poliţist de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Tutora a formulat un denunţ cu privire la faptul că a fost contactat in mai multe randuri de un politist de frontiera din R. Moldova, care i-a propus să faciliteze introducerea unor importante cantităţi de ţigări peste râul Prut, în schimbul a 50 euro pe bax introdus.

Astfel, a fost organizată o acţiune comună de către Parchetul General al României prin Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi şi Procuratura Anticorupţie a Republicii Moldova prin Centrul Naţional Anticorupţie pentru destructurarea retelei.

În cadrul acţiunii, pe teritoriul României, au fost desemnaţi să documenteze activitatea infracţională politisti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi şi ofiteri ai Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi.

Pentru documentarea completă a activităţii infracţionale, in perioada decembrie 2014-iunie 2015, procurorul desemnat a autorizat introducerea supravegheată în România, peste râul Prut, a mai multor transporturi de ţigări de contrabandă,  cantitatea totală fiind de 66.500 pachete de ţigări. Pentru aceste transporturi, suspectii, un cetatean R. Moldova, Veaceslav N., in varsta de 33 de ani, si patru cetateni romani, au oferit poliţiştilor de frontieră români suma de 7.500 pentru ajutorul acordat, bani ce au fost depuşi  la dosarul cauzei, conform prevederilor legale.

În data de 12.06.2015, sub coordonarea procurorilor de caz din România şi Republica Moldova, s-a organizat o actiune in care au fost efectuate, simultan 15 perchezitii domicilare – 7 pe teritoriul Romaniei si 8 pe teritoriul R. Moldova. Astfel, in urma acţiunii pe teritoriul României, la domiciliul lui Costel C., cetatean roman, in varsta de 61 de ani, din Iasi, au fost descoperite 8.745 pachete de tigari de provenienta R. Moldova.

Astazi, procurorii romani au dispus masura retinerii pentru 24 de ore a cetateanului R. Moldova Veaceslav N., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită, introducere în sau scoatere din ţară prin orice mijloace a bunurilor sau mărfurilor prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal si instigare de trecere frauduloasa a frontierei de stat, au propus instanţei arestarea în lipsă a cetăţeanului român Paul P., iar pe numele celor trei cetateni romani implicati in activitatea infractionala au pus in miscare actiunea penala pentru savarsirea infractiunilor de „introducere in sau scoatere din tara prin orice mijloacre a bunurilor sau marfurilor prin alte locuri decat cele stabilite pentru controlul vamal” si „dare de mita”.

Pe teritoriul Republicii Moldova a fost reţinuta o persoana, iar pe numele a doi barbati, dintre care unul este politist de frontiera cu functie de conducere, au fost emise mandate de arestare in lipsa. Activitatea informativ-operativă a fost realizată cu sprijinul informativ şi tehnic al Serviciului Român de Informaţii.

Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii arii infracţionale urmând ca la finalizare să fie luate măsurile legale în consecinţă.

ZiareBotosani.ro

Infractional: Alte articole din Botosani