Trimite stirea ta ! [email protected]

ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
DNA intră în forţă în PNL: Florin Țurcanu este vizat de ancheta procurorilor! Detalii explozive!

DNA intră în forţă în PNL: Florin Țurcanu este vizat de ancheta procurorilor! Detalii explozive!

Procurorii DNA intră în forţă în PNL, un fost lider al partidului fiind suspectat de o adevărată serie de infracţiuni. Percheziţii au loc miercuri inclusiv la sediul PNL Botoşani, într-un dosar care-l vizează pe fostul preşedinte al filialei şi al CJ Botoşani, Florin Ţurcanu.

Percheziţii mai au loc la sediul Consiliului Județean Botoșani, în următoarele birouri:

- 7 birouri ale Direcției de Buget Finanțe din cadrul CJ Botoșani, precum și un birou în care își desfășoară activitatea directorul executiv Didii Magda;
- spațiile amenajate în incinta Consiliului Județean Botoșani cu destinație de arhivă pentru depozitarea documentelor din anii anteriori, utilizate de Direcția de Buget Finanțe;
- 5 birouri în care își desfășoară activitatea angajații Direcției de Investiții și Achiziții Publice din cadrul Consiliului Județean Botoșani, ce are în componență Serviciul de Achiziții Publice și Serviciul de Investiții; - spațiile amenajate în incinta Consiliului Județean Botoșani cu destinație de arhivă pentru depozitarea documentelor din anii anteriori, utilizate de Direcția de Investiții și Achiziții Publice.

Florin Ţurcanu este suspectat de trafic de influenţă, abuz în serviciu, fals, în scopul obţinerii, în beneficiul personal, de sume de bani de la reprezentanții legali ai unor societăți comerciale cu capital privat din judeţul Botoşani care desfăşoară activităţi în domeniul agroalimentar, prin intimidare și ameninţarea cu utilizarea pârghiilor de control pentru sancţionarea firmelor, de către organe de control care desfășoară activități specifice la nivel local și central.

Potrivit stiripesurse.ro Ţurcanu i-a solicitat lui Gireadă Ionică, administrator al S.C. RAFFAELLO S.R.L., suma de 40.000 lei, în caz contrar afirmând că va interveni pe lângă organele cu atribuţii de control, de la nivel judeţean şi din subordinea Consiliului Judeţean Botoşani, care vor efectua controale şi vor aplica sancţiuni firmei până când firma va intra în insolvenţă. Urmare a acestor demersuri, Ţurcanu a primit în luna octombrie 2012 suma de 40.000 lei şi în luna decembrie 2012 suma de 40.000 lei.

În aceeaşi perioadă şi în aceeaşi modalitate a solicitat şi obţinut suma de 100.000 lei de la Căzăcuţ Iulian, administrator al S.C. DOLY COM S.R.L. şi S.C. KRAVYS MEAT SOLUTION S.R.L. Botoşani, în schimbul promisiunii că nu va solicita controale la acest agent economic din partea instituțiilor subordonate Consiliului Județean, mai scrie stiripesruse.ro. După preluarea mandatului de preşedinte al C.J. Botoşani, în luna iunie 2012, Ţurcanu Florin a discutat cu Mihalachi Victor, administrator al S.C. VICTOR CONSTRUCT S.R.L. Botoşani, cu privire la modalitățile de colaborare astfel încât plăţile lucrărilor pentru care instituţia pe care o reprezenta să se efectueze conform contractelor, stabilindu-se ca funcţionarul public să primească suma de 100.000 lei.

Această înţelegere se referea la derularea a două contracte cu finanţare din bugetul UE, în valoare de peste 55.000.000 lei, respectiv Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural şi modernizarea infrastructurilor conexe din zona Casei Ventura în valoare de 12.624.033 lei, precum şi Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromatidin mun. Botoşani în valoare de 44.936.701 lei. SC Victor Construct SRL Botoşani a câştigat, începând cu anul 2010, mai multe licitaţii, în valoare de aproximativ 26 milioane euro, organizate la nivelul judeţului Botoşani pentru proiecte derulate prin intermediul Programului Operaţional Regional.

Pe parcursul implementării a patru proiecte, Mihalachi Victor, administrator şi asociat la SC Victor Construct SRL, SC Victor LDC Imobiliare SRL şi SC Cosmilux Company SRL, în scopul obţinerii unor foloase personale a obţinut sprijinul reprezentanţilor administraţiilor publice locale beneficiare ale finanţărilor comunitare reprezentate de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, Ţâbuleac Mihai şi al actualului preşedinte Ţurcanu Florin, conform stiripesurse.ro. Din luna iulie 2012 Mihalachi Victor a întreprins demersuri prin care a obţinut susţinere din partea lui Țurcanu Florin pentru a obţine de avantaje financiare ilicite.

Ţurcanu Florin a solicitat lui Ion Ilie, pentru a fi menţinut în funcţia de director la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, remiterea unor sume de bani. În acest scop, Ion Ilie a dispus tipărirea unui tiraj de 500 exemplare a unui album privind tradiţiile culturale din judeţul Botoşani, pentru care a decontat suma de 165 lei, deşi a achitat doar 65 lei pentru fiecare exemplar, diferenţa de 50.000 lei fiind oferită lui Ţurcanu Florin.  În decursul anului 2014, Țurcanu Florin a întreprins demersuri pentru a facilita și determina încheierea contractului cu SC Tratoria Trade SRL Botoșani, prin influența și intervenţiile făcute asupra lui Gheorghincă Neculai pentru ca acesta din urmă să nu-și îndeplinească îndatoririle de serviciu și să întreprindă demersuri contrare îndatoririlor sale de serviciu, în scopul declarării ca eligibilă a ofertei făcută de SC Tratoria Trade SRL Botoșani.

Contractul a fost încheiat în baza unei înţelegeri prealabile între Gheorghincă Neculai, director adjunct la SC NOVA APASERV S.A. şi Purice Vasile, administratorul S.C. TRATORIA-TRADE SRL Botoşani, În scopul perfectării înţelegerii, Gheorghincă Neculai i-a oferit lui Ţurcanu Florin un procent de 20% (reprezentând 1.180 de euro lunar) din valoarea plăţilor efectuate conform contractului, sumele de bani fiind asigurate de către Purice Vasile.

Sursa: stiripesurse.ro

ZiareBotosani.ro

Infractional: Alte articole din Botosani