Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Două evenimente culturale de excepție organizate la Vorona sub semnul Centenarului Marii Uniri și Semicentenarului comunei – FOTO

Două evenimente culturale de excepție organizate la Vorona sub semnul Centenarului Marii Uniri și Semicentenarului comunei – FOTO

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Evenimente

Sfârșitul acestei săptămâni a reprezentat pentru comuna Vorona poate cea mai mare provocare a ultimilor ani prin organizarea Săptămânii Culturii, ediția 2018, cu sute de participanți pe scena Centrului Cultural Mihai Eminescu, dar și în auditoriu, la două mari manifestări organizate sub semnul Centenarului Marii Uniri, dar și a celor 50 de ani de când comuna Vorona funcționează în actuala organizare administrativă.

Mai întâi, prin organizarea simpozionului „Vorona la semicentenar, în anul aniversării Centenarului Marii Uniri a României”, cu expuneri memorabile din partea invitaților prefectul Dan Șlincu, eminescologul Lucia Olaru Nenati, care de vineri este și cetățean de onoare al comunei Vorona, istoricul Gică Manole, dirijorul și muzicologul Ion Ilie, Traian Apetrei, directorul Teatrului „Mihai Eminescu”, alături de comandor în rezervă Mihai Axante și general în rezervă Dumitru Scutelnicu, autorii volumului „Fiii Voronei sub drapel”. Și, 2018 fiind anul Centenarului Marii Uniri și a Semicentenarului comunei Vorona, au fost acordate din partea administrației locale diplome de onoare și plachete omagiale personalităților care în ultimii ani și-au adus contribuția în mod semnificativ la promovarea valorilor locale voronene și a valorilor naționale.

Frumusețea folclorului românesc şi mai ales a celui din nordul Moldovei este dusă, de 34 de ani încoace, peste timp, de păstrătorii tradiţiilor populare autentice din Vorona. În fiecare an aici are loc Festivalul „Moştenite din bătrâni”, destinat în exclusivitate copiilor si tinerilor care iubesc muzica populară și o interpretează cum știu ei mai bine, vocal sau instrumental.

Iar la ediţia din acest an a festivalului s-au înscris 25 de concurenți cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani, din toată zona Moldovei, prezenți la această manifestare îmbrăcaţi în straie populare pentru a arăta publicului că ştiu să-şi păstreze neîntinată moştenirea culturală. Coordonat de Sergiu Dascălu, directorul Centrului Cultural Vorona, festivalul a avut și în acest an un juriu de excepție, format din personalități culturale, interpreți și muzicologi de elită, iar concurenții au fost acompaniați de Orchestra „Mugurelul” din Dorohoi, dirijată de prof. Marcel Dupu.

Și, încă o dată, orchestra de muzică populară „Mugurelul” a Clubului Copiilor Dorohoi și-a demonstrat virtuozitatea și pregătirea artistică, de un nivel impresionant pentru o orchestră de copii și tineri. Toți cei 25 de concurenți ai festivalului de folclor de la Vorona, din acest an, au fost recompensați de organizatori cu mențiuni și premii, alături de diplome și premii în bani.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Evenimente: Alte articole din Botosani