Se dau mai mulți bani de la stat. Intră în vigoare de la 1 ianuarie! Cine sunt românii vizați de majorare

Se dau mai mulți bani de la stat. Intră în vigoare de la 1 ianuarie! Cine sunt românii vizați de majorare

Executivul a venit cu o veste îmbucurătoare pentru anumite categorii de români! Începând cu data de 1 ianuarie 2023 toți bugetarii vor beneficia de salarii mai mari.

Guvernul României a aprobat, joi, 8 decembrie, ordonanţa de urgenţă cu privire la unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Anunțul a fost făcut de către ministrul de Finanţe Adrian Câciu.

Actul normativ prevede majorarea cu 10% a drepturilor salariale ale angajaților din sectorul bugetar, începând cu 1 ianuarie 2023, comparativ cu nivelul lunii decembrie 2022, însă fără a depăşi grila. Totuşi, indemnizaţiile lunare pentru demnitari şi funcţiile asimilate acestora vor fi menţinute la nivelul de la sfârșitul acestui an.

Guvernul României respectă angajamentele asumate în raport cu Comisia Europeană
„Pe partea de ordonanţă de măsuri fiscal-bugetare, după cum ştiţi, măsurile în domeniul drepturilor salariale pe care le luăm pentru anul 2023 sunt următoarele: majorarea de la 1 ianuarie 2023 a cuantumului brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie, salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, cu încadrarea în grila reglementată de Legea cadru nr 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Menţinerea în plată în anul 2023, la nivelul aferent lunii decembrie 2022 a indemnizaţiilor lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora.”, a explicat Adrian Câciu, potrivit news.ro.

Ordonanţa de urgenţă aprobată de Executiv face parte din pachetul legislaţiei bugetare pentru anul 2023. Guvernul României respectă angajamentele asumate în raport cu Comisia Europeană de a avea, în 2023, un deficit de 4,4% din PIB pe metodologia ESA, se precizează în comunicatul de presă al Executivului.

Ce presupun noile măsuri
Așadar, principalele măsuri în ceea ce privește salarizarea vizează:
– În 2023, se menţine cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2022;

– Indemnizaţia de hrană rămâne la nivelul lunii decembrie 2022;

– În 2023, sporurile din sistemul bugetar rămân în cuantumul acordat pentru luna decembrie 2022, iar orele suplimentare vor fi compensate cu zile libere;

– Începând cu 1 ianuarie 2023, se majorează cu 10% cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare lunară faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, pentru personalul plătit din fonduri publice. Majorarea nu va depăşi valoarea nominală pentru anul 2022 prevăzută în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017;

– În anul 2023, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora rămân la nivelul aferent lunii decembrie 2022;

– Tot de la 1 ianuarie 2023, salariul minim în sectorul construcţii se majorează de la 3.000 de lei la 4.000 de lei;

– Nu se vor acorda premii, decât pentru sportivii şi colectivele tehnice cu rezultate deosebite la acţiunile sportive internaţionale şi naţionale oficiale, precum şi pentru elevii, studenţii, cercetătorii şi profesorii îndrumători cu rezultate la olimpiadele internaţionale/concursurile internaţionale şi naţionale.

Stirea anterioara

Boala care afectează opt la sută dintre românii de peste 40 de ani

Stirea Urmatoare

Cele mai recomandate fructe pe care sa le consumi vara

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.