Trimite stirea ta ! [email protected]

ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Cum au evoluat preţurile din 1989 până în 2015. Cât valorează astăzi suta de lei a lui Ceauşescu!

Cum au evoluat preţurile din 1989 până în 2015. Cât valorează astăzi suta de lei a lui Ceauşescu!

Suta de lei de pe timpul lui Ceauşescu, de care îşi amintesc încă mulţi români, ar valora mult mai puţin în zilele noastre. Economiştii au calculat exact valoarea actuala a unui leu din 1989 şi au descoperit că un salariu mediu actual depăşeşte sensibil salariile din ultimii ani ai perioadei comuniste.

Suta de lei din perioada comunistă, cu chipul lui Nicolae Bălcescu, este o amintire încă vie pentru mulţi români. În ciuda legendelor, economiştii de la analizeeconomice.ro au calculat că această bancnotă ar valora, în bani actuali, exact 42 de lei şi 55 de bani.

Totuşi, calculele sunt relative pentru că situaţia este complet diferită. În 1989, România era o ţară a penuriei, în care alimentele de bază şi bunurile de strictă necesitate, deşi cu preţuri oficiale mici, erau greu de găsit. Cozile au rămas vii în memoria multor români.

Potrivit economiştilor, preţurile alimentelor de bază erau similare cu cele actuale sau chiar mai mari. Preţul unei pâini era, în 1989, de 1 leu şi 70 de bani, la valoarea din 2015, iar un kilogram de carne de porc se vindea, în bani actuali, cu circa 15 lei. Pentru o sticlă de ulei, un român plătea în urmă cu 26 de ani echivalentul a 7 lei şi 25 de bani, iar pentru un pachet de unt - în jur de 6 lei. Acestea erau preţurile din alimentarele comuniste, mai mereu goale în ultimii ani ai epocii ceauşiste.

Şi salariile erau, în termeni reali, mai mici în 1989 ca acum. Calculele arată că salariul mediu net din 1989, de 3.063 de lei, ar valora, în bani actuali, 1.303 lei. Adică cu 30% mai mic decât salariul mediu net din luna iulie, de 1.849 de lei. Totuşi, comparaţia are puţină relevanţă pentru că structura de consum este complet diferită: în 2015, românii plătesc servicii precum telefoane mobile sau abonament la cablu tv, care nu existau în 1989. Sursa: romaniatv.net

ZiareBotosani.ro

Economic: Alte articole din Botosani