Trimite stirea ta ! [email protected]
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Cum au ajuns inspectorii fiscului inamicii publici ai afacerilor oneste?

Cum au ajuns inspectorii fiscului inamicii publici ai afacerilor oneste?

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Economic

S-a triplat numărul plângerilor faţă de fisc şi s-au înmulţit procesele. Puşi sub presiune de la centru, funcţionarii sunt agresivi şi fac abuzuri tot mai grave. Pândite de insolvenţă, firmele recurg la ultima armă: chemarea în judecată a inspectorilor ca persoane fizice.

Când inspectorii fiscali ajung să ţipe şi să dea cu pumnul în masa managerului uneia dintre celei mai mari multinaţionale IT din România sau să recunoască, în discuţii private, că, deşi unii contribuabilii au dreptate, trebuie să le ceară sume în plus în timpul controalelor, pentru că aşa li se impune, înseamnă că presiunea făcută de sus a ajuns la apogeu.

Împinşi pe linie ierarhică să facă planul de încasări, ameninţaţi cu parchetul dacă nu stabilesc prejudicii cât mai mari, inspectorii fiscali, chiar şi de bună credinţă, sunt arma cu care guvernul loveşte în contribuabili. Fiscul „este o  rangă peste dinţii celor care vor să facă business“, spune avocatul Gabriel Biriş. „Operaţiunile derulate de ANAF doar au căutat să impună respect, în niciun caz să şi-l câştige. Spun acest lucru pentru că, de dragul statisticilor pompoase privind prejudiciile estimate şi măsurile asiguratorii impuse, campania ANAF s-a soldat cu multe victime colaterale“, crede avocata Luisiana Dobrinescu.

În bătălia pornită împotriva evaziunii, nu s-a mai ţinut cont de buna credinţă. Orice greşeală fiscală a ajuns să fie tratată ca evaziune pentru că inspectorii nu vor să îşi mai asume o decizie care, ulterior, ar putea fi contrazisă de superiori sau de Curtea de Conturi, aşa că stabilesc prejudicii pe bandă rulantă, urmate de măsuri asiguratorii. sursa: capital.ro

ZiareBotosani.ro

Economic: Alte articole din Botosani