Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Cu cât cresc ratele la credite în funcţie de evoluţia ROBOR din ultima perioadă?

Cu cât cresc ratele la credite în funcţie de evoluţia ROBOR din ultima perioadă?

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Economic

Creșterea dobânzii ROBOR scumpește ratele la creditele în lei, cu dobândă variabilă. Intervenția BNR în piață nu a calmat spiritele. Dacă acum ratele bancare ale persoanelor împrumutate au crescut cu circa 10-11% față de aceeași perioadă a anului trecut, creșteri mai mari vor apărea dacă indicele dobânzii interbancare va mai crește brusc, în timp scurt, așa cum a făcut-o în ultima parte a lunii septembrie.

După un val de scumpiri la combustibil și energie, persoanele care s-au împrumutat la bănci în moneda națională mai primesc un „duș rece“. Persoanele care au credite în moneda națională cu dobândă variabilă pe parcursul derulării împrumutului vor suporta o majorare a ratelor bancare, ca urmare a creșterii rapide a indicelui ROBOR, care face parte din formula de calcul a dobânzii.

Vor fi afectați de creșterea ratelor atât cei cu credite în lei obținute prin Programul „Prima Casă“, cât și cei cu credite imobiliare sau ipotecare în lei, precum și cei cu credite de nevoi personale la care dobânda este variabilă, în funcție de indicele ROBOR la 3 luni sau la 6 luni. Iată ce înseamnă acest lucru. Persoanele care au contracte de credit cu dobândă fixă pe toată perioada contractului nu sunt afectate în niciun fel de variația indicelui de dobândă pe piața interbancară românească.

Vești proaste pentru cei care au de plătit rate în lei! Indicele ROBOR, stagnează la 1,78%
Cei care au ROBOR la trei luni (în contractele de credit scrie ROBOR 3M) înseamnă că vor avea o ajustare a dobânzii la credit din trei în 3 luni, în funcție de evoluția acelui indice. Ratele bancare cresc mai ales pentru cei care au termen de modificare a dobânzii la începutul lui octombrie. La fel se întâmplă când în contractul de credit se schimbă dobânda de două ori pe an, în funcție de ROBOR la 6 luni. Marți, indicele ROBOR la 3 luni a crescut la cel mai înalt nivel din 2014 încoace și a ajuns la 1,80%, față de octombrie 2016, când era de 0,87%. Și ROBOR la 6 luni a crescut spectaculos, ajungând la 1,86%. Acest indice se calculează ca o medie a dobânzilor interbancare la care zece bănci stabilite de Banca Națională a României (BNR) se împrumută între ele.

Cu cât cresc ratele bancare luna aceasta
Cei împrumutați în lei vor plăti mai mult la bancă luna această, fie că vor, fie că nu vor. Unele bănci deja le-au trimis SMS-uri datornicilor, prin care îi informează cu cât le-a crescut rata, începând de luna aceasta.

Pe înţelesul tuturor. Ce este ROBOR?
Gazeta de Sud a efectuat un calcul comparativ la un împrumut „Prima Casă“ de 200.000 de lei pe o perioadă de 25 de ani, la care formula de calcul a dobânzii lunare este ROBOR 3M +2,5%, aceasta din urmă fiind marja băncii, care trebuie să fie fixă pe toată durata creditului. Deci dobânda celor împrumutați se va modifica trimestrial, în funcție de cât este ROBOR la acea dată scadentă aleasă de bancă. În octombrie 2016, o persoană care a contractat un credit pentru achiziționarea unei locuințe, când ROBOR era de 0,87% după formula de mai sus (deci la o dobândă de 3,37%), plătea la bancă o rată de 977,8 lei pe lună, conform simulatorului de credite de pe www.efin.ro. În octombrie 2017, când ROBOR 3M a ajuns la 1,80%, iar marja băncii se menține la 2,5%, atunci persoana împrumutată va plăti o rată lunară de 1.089 de lei, la o dobândă totală de 4,30%. Deci rata celor împrumutați prin „Prima Casă“ crește cu 102 lei pe lună față de perioada anterioară analizată, doar din cauză că indicele dobânzii interbancare a crescut de la 0,87% la 1,80%. Exprimată în procente, „scumpirea“ ratei bancare este de circa 10-11%.

Previziuni sumbre pentru românii cu credite: Cât va fi ROBOR în 2018?
S-a luat în calcul încă un exemplu de împrumut tot de 200.000 de lei, tot pe o perioadă de 25 de ani, dar pentru un credit ipotecar din oferta băncii, unde marja fixă nu mai este de 2,5% ca la „Prima Casă“, ci mai mare. De exemplu, la o bancă la care marja fixă este de 4,39%, când ROBOR era de 0,78%, acel împrumutat plătea o rată de 1.189 lei pe lună către bancă. În octombrie 2016, dacă luăm în calcul valoarea ROBOR de marți, de 1,80%, atunci rata bancară a împrumutatului ajunge la 1.311,93 lei. Rata la credit a crescut cu aproximativ 123 de lei pe lună.

Marți, BNR a intervenit în piață și a împrumutat băncile cu 9,3 milioane de lei, însă efectele nu s-au văzut în piață miercuri, când ROBOR la 3 luni a scăzut ușor cu doar o sutime, ajungând la 1,79%. Joi, ROBOR a avut o scădere mică, la un nivel de 1,78%, iar vineri valoarea s-a menţinut la acelaşi nivel.

ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Economic: Alte articole din Botosani